SRO om osmannisk kunst og mønstre

 • STX 2.g
 • SRO (Matematik A, Historie A)
 • 7
 • 16
 • 1553
 • Word2007

SRO om osmannisk kunst og mønstre

SRO i Matematik A og Historie A om osmannisk kunst og mønstre.

Opgaven indeholder en kort redegørelse af osmanerrigets historie samt kunst. Samtidig også redegørelse af isometeriske mønstre: Spejlning, rotation osv. Derefter analyse af nogle mønstre, hvorved spejlning, forskydning, glidespejlning, rotation findes i de forskellige mønstre.

Indhold

1. Indledning s. 3
2. Osmannerigets
2.1 Osmannerrigets historie s.3
2.2 Arkitektur og kunstnerisk udsmykning: s.5
3. Mønstre
3.1 Geometriske mønstre og deres symmetriegenskaber s. 5
3.2 3.2 Mønstre i istanbul: s.8
4. Mønstre i andre verdenskulturer s. 15
5. Litteraturhenvisninger s.17

Uddrag

1. Indledning:
I flere tusinde år har udsmykning og mønstre udgjordt en stor del af arkitekturen.
Hvert samfund har været kreative med deres kunst, og har på denne måde sat et fingeraftryk, der har hjulpet historikere med at forklare de forskellige samfundes kultur.
Ved at kikke på mønstrene på bygninger og moskeer i Istanbul, kan det vise os tilbage til Osmannernes tid.
Mønstrene er præget af islamisk kunst, hvilket giver os et indtryk af hvor stor en betydning Islam havde i Osmannerrigets tid.
I denne opgave vil jeg arbejde med to fag: historie og matematik. Jeg vil kort redegøre for Osmannerrigets historie, samt arkitektur og brug af kunstnerisk udsmykning. Jeg vil også redegøre for forskellige symmetriegenskaber og give en symmetrianalyse af 3 mønstre fundet på studieturen i Istanbul. Til sidst vil jeg perspektivere til benyttelse af mønstre i andre verdenskulturer.

2. Osmannneriget
2.1: Osmannerigets historie:
Det osmaniske rige var et stort og tyrkisk rige, som blev grundlagt af Osman d. 1. i 1299. Styreformen var monarkisk med en sultan som statoverhoved.
I slutning af det 1. årtusind bevægede et lille sibrisk folkeslag sig vestpå. I det 11. århundrede drog nogle af dem videre til det byzantinske Anatolien, hvor de tog den byzantinske kejser Romanos den 1. til fange. I løbet af de følgene århundrede spredtes disse folk, kaldet tyrkerne på den anatolske højslette. De blev efterhånden det ... Køb adgang for at læse mere

SRO om osmannisk kunst og mønstre

[1]
Bedømmelser
 • 09-12-2010
  Givet af HF-elev på 2. år
  det er ikke ret godt aner ikke hvordan man kan få 10.