Ondskaben

Her får du hjælp til at analysere og fortolke romanen Ondskaben. Romanen er skrevet af den svenske forfatter Jan Guillou i 1981. Bogen er oversat til dansk af Jannick Storm.

Du får først et resumé af handlingen. Derefter får du nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig igang med analysen.

Så tager vi fat på de vigtigste træk, som det er vigtigt at inddrage i en analyse. Til sidst får du hjælp til at fortolke romanen.

Her kan du se vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Titlen har flere betydninger

Romanens titel, Ondskaben, har flere betydninger. Dels siger det noget om forholdet mellem bogens personer. Konkret ondskab er den altovervejende drivkraft i mange af relationerne. Såvel på Stjärnsberg som i Eriks familie.

Titlen peger også på, at Erik til at begynde med beskyldes for at være ondskaben selv. 

– Du er ondskaben selv, og mennesker som dig må tilintetgøres! brølede rektor.
Ordene sprang frem og tilbage i hans hoved som fangne småfugle. Han kunne ikke længere tydeligt høre, hvad rektor råbte. Det hele gik ud på, at han skulle tvinges ud af skolen samme dag med slet i opførsel, og at rektor personligt skulle advare sine kolleger på andre statsskoler i byen, så ingen anden skole skulle blive udsat for den samme moralske ødelæggelse som statsskolen.
[...] “Du er ondskaben selv, og mennesker som dig må tilintetgøres!”, drønede det igen og igen i hovedet på ham. Göran havde indrømmet alt og givet ham skylden. De havde alle løjet om, hvad de sagde ved forhørene. Det havde været hans venner.

Rektor råber ikke, at Erik udfører onde handlinger. Han udbryder i stedet, at Erik er ond. Men Erik har tydeligt ondskaben i sig, hvilket afspejles af hans brutale brug af vold. 

Senere står det dog klart, at Eriks ondskab skyldes stedfarens mishandling af ham. Derfor virker det også helt retfærdigt, da Erik i slutningen retter rektorens ord mod sin stedfar...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ondskaben

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.