Kunstkompendium til Oldtidskundskab

 • STX 3.g
 • Oldtidskundskab C
 • Ingen givet
 • 16
 • 2593
 • PDF

Noter: Kunstkompendium til Oldtidskundskab

Opgaven er et omfattende kunstkompendium til oldtidskundskab med gode noter til eksamen.

Det primære fokus er de græske skulpturer og deres indvirkning på eftertidens kunst.

Indhold

Tidlig arkaisk 700-580 f.Kr.
Højarkaisk 580-525 f.Kr.
Senarkaisk 525-480 f.Kr.
Tidlig klassisk tid 480-450 f.Kr.
Højklassisk tid 450-400 f.Kr.
Senklassisk tid 400-323 f.Kr.
323-31 f.Kr. Hellenistisk tid
Romersk kunst
Romerske portrætter
At analysere skulpturer

Uddrag

"Hvorfor er græske skulpturer interessante at studere?
Det er de, fordi man igennem den kunsthistoriske udvikling kan følge selve historiens gang og fordi de klassiske skulpturer er blevet og stadig bliver kopieret.

Grækerne begyndte at fremstille skulpturer, dvs. figurer af menneskeform, efter at have skævet til den egyptiske kunst. Men grækerne fremstillede ikke, som egypterne, deres skulpturer, for at ære en guddom, grækerne var derimod interesserede i, hvordan den ideelle krop skulle se ud, og brugte lang tid på matematiske formler for fremstillingen af den perfekte krop.

Skulpturerne blev brugt til mange ting: en del blev anbragt på byens torv, i helligdomme eller på sportspladsen, hvor alle havde adgang til at se dem. Nogle skulpturer blev givet som såkaldte votivgaver, dvs. gaver til en guddom for et eller andet, giveren ønskede enten at opnå eller takke for.

Andre skulpturer blev til som en hyldest til en særligt dygtig atlet eller helt. I sidste ende er skulpturerne også et symbol på økonomisk fremgang og kulturel forfinelse, som en by gerne bryster sig af.

Det besynderlige er, at de græske skulpturer sjældent har overlevet i deres oprindelige form. En sjælden undtagelse er de skulpturer, som var ødelagte efter Persernes hærgen på Athens Akropolis. Disse skulpturer blev begravet på Akropolis og netop opholdet under jorden har bevaret disse skulpturer i en usædvanlig fin form.

Rigtig mange andre skulpturer har kun overleveret som kopi, og det er her, romerne kommer ind i billedet. Romerne fragtede nemlig i stor stil græske skulpturer til Rom, især da Grækenland i hellenistisk tid var blevet en del af Romerriget og kopierede dem, og det er for størstedelen disse romerske kopier, vi i dag behandler som græske skulpturer i oldtidskundskabsundervisningen.

Romerne har dog også fremstillet deres egen kunst, hvad vi i denne gennemgang skal se på i form af romerske buster."... Køb adgang for at læse mere

Kunstkompendium til Oldtidskundskab

[13]
Bedømmelser
 • 16-06-2011
  Givet af 2.g'er på STX
  Meget dybe noter - du har reddet mit liv. Jeg er sikker på at jeg nok skal få gavn af det!
 • 18-05-2011
  Meget opfattende, kommer godt igennem tiderne
 • 18-06-2014
  Super gode noter til eksamen!
 • 04-06-2014
  super gode. nemt at bruge til eksamnen