SRP om stofskifte og fysisk aktivitet i Biologi A og Idræt B

 • STX 3.g
 • SRP (Idræt B, Biologi A)
 • 10
 • 22
 • 5458
 • PDF

SRP om stofskifte og fysisk aktivitet i Biologi A og Idræt B

SRP'et indeholder en forklaring af, hvordan stofskiftet virker i kroppen, og hvordan man kan få et godt stofskifte - Opgaven er skrevet i Idræt B og Biologi A.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 2
Indledning 3
Energistofskiftet 4
I. Energistofskifte i hvile 4
II. Stofskiftehormonernes regulation 6
III. Fysisk aktivitets indflydelse på energistofskiftet 7
Måling af stofskiftet 9
I. Douglas-sæk-metoden 10
II. Stofskiftekondition 14
III. Forbedring af musklaturens stofskiftekondition 15
Fysisk inaktivitet i et sundhedsperspektiv 16
I. Aktivering af gener 17
Konklusion 18
I. Perspektivering 19
Litteraturhenvisning 20
I. Bøger: 20
II. Hjemmesider: 20

Uddrag

INDLEDNING:
Det har i mange år været et videnskabeligt faktum, at fysisk inaktivitet er et stigende sundhedsproblem i Danmark og mange andre lande i verden. Før blev fysisk aktivitet og kondition, defineret alene som kroppens maksimale iltoptagelse under fysisk belastning.

Nyere forskning har dog vist, at kondition ikke kun er kredsløbskondition eller aerob fitness, men også muskulaturens stofskiftekondition eller metaboliske fitness. Med den forskning fandt man ud af, at det ikke nødvendigvis krævede sved på panden, for at reducere risikoen for tidligt at udvikle hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes, men at man også kan formindske ved at træne ens stofskiftekondition.

Hvad stofskiftekondition egentlig er, og hvilken påvirkning den har for den generelle sundhed, vil jeg diskutere i min opgave.

Derudover vil jeg forklare, hvad energistofskifte er, og definere den basale metaboliske rate (BMR), samt forklare, hvordan kroppen naturligt regulerer denne. Ordet stofskifte, bliver ofte brugt som et synonym for energistofskifte, men definitionen på stofskifte er meget bredere, og betyder egentlig bare, at omdanne molekyler til noget andet.

Jeg har i denne opgave valgt kun at beskæftige mig med energistofskiftet.
For at undersøge, hvordan man kan måle energistofskiftet, har jeg været på Århus Universitet, og lave et forsøg om tudsers stofskifte i hvile og arbejde.

Resultaterne derfra vil jeg bruge at vise, hvordan energistofskiftet ændrer sig fra ved fysisk aktivitet, og hvordan energistofskiftet som iltforbrug kan omregnes til energi. I den sammenhæng forklarer jeg også om Douglas-sæk-metoden, som er en lignende metode, der bruges når man måler energistofskiftet ved mennesker... Køb adgang for at læse mere

SRP om stofskifte og fysisk aktivitet i Biologi A og Idræt B

[2]
Bedømmelser
 • 17-03-2014
  ganske fin opgave, hjælper godt på vej.
 • 20-06-2012
  En meget god SRP opg til mindst 10 tal.

Materialer relateret til SRP om stofskifte og fysisk aktivitet i Biologi A og Idræt B.