Obsessive-Compulsive Disorder | Psykologi C

 • HTX 3. år
 • Psykologi C
 • Ingen givet
 • 10
 • 3067
 • PDF

Rapport: Obsessive-Compulsive Disorder | Psykologi C

Indledning

OCD (Obsessive-Compulsive Disorder) er det vi på dansk kalder for tvangstanker og tvangshandlinger. OCD er noget vi alle som børn har lidt af, dette har dog været i et så lille omfang, at det ikke har været noget, der påvirkede os psykisk. Et eksempel på en klassik tvangshandling vi alle har udført, er legen ”ikke træde på stregerne” – har tænkes der for eksempel på afmærkningerne på skolens gang eller brostenene i fortovet, som ikke måttes berøres under gang. Disse fænomener er dog som tidligere nævnt ikke nogle vi skal frygte når vi ser dem hos børn. Disse fænomener er endda ifølge, Professor dr. med. Per Hove Thomsen ved Aarhus Universitet, et tegn på barnets indlæringsproces og dets søgen mod en tryg hverdag. Denne tryghedsfølelse bliver dannet ved, at barnet oplever det samme hverdag, for at eksempel gå den samme vej til skole hver dag sikre mod at møde uforventede forhindringer. Man ser også disse OCD lignende handlinger hos voksne mennesker. Dette kunne for eksempel være at deres morgen, fra de står op til de går på arbejde, altid forløber på samme måde. Dette er måske også med til at skabe en tryghedsfølelse eller måske nærmere en mindre stresset start på dagen for den voksne person. En tvangshandling vi måske kan nikke endnu mere genkendende til er at tage en ekstra gang i døren for at tjekke at den er låst. Dette er en handling der skaber ekstra tryghed i sindet, og det er blandt andet det OCD skyldes.

Men hvordan kan man som udestående konstatere om disse handlinger, er nogle som hindrer den pågældende person i at fungere i hverdagen, det er blandt andet det vi skal se på i denne opgave, hvor vi også kommer ind på meget mere om sygdommen.

Indhold

Indledning
Hvad er OCD?
Fakta om OCD
Årsager til OCD
Case
Caseanalyse
Forskellen på skizofreni og OCD
Behandling af OCD
Konklusion
Bibliografi

Uddrag

Hvad er OCD?

Når en person lider af OCD er det som regel både tvangstanker og tvangshandlinger der forstyrre personens hverdag. Dette vil ofte give sig til udslag i at person skiftevis i perioder lider af henholdsvis tvangstanker og tvangshandlinger. I enkelte tilfælde vil man se, at en patient kun lider af en af sygdommene, for eksempel tvangstanker.
OCD sygdommen har for rygte at ”komme snigende”, med det menes der, at en voksen OCD patient, ofte har haft sin tvangstanke elle handling allerede først i puberteten. Det er sjældent man ser børn under 6 år med sygdommen OCD. Dette lyder måske forvirrende hvis vi perspektiverer disse oplysninger over på indledningen i denne opgave, men når vi gør det skal vi lige have i mente, at disse tvangshandlinger man udfører som barn, som det tidligere er beskrevet ikke er farlige, og ikke bør betragtes som symptomer på OCD... Køb adgang for at læse mere

Obsessive-Compulsive Disorder | Psykologi C

[15]
Bedømmelser
 • 28-05-2012
  okkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
 • 12-04-2009
  Det er en rigtig god opgave, hvor der står meget i man kan bruge.
 • 29-04-2012
  Givet af 2.g'er på STX
  Ok god! God illustration, fortæller om sygdommen!
 • 07-02-2011
  Det er en opgave der kan bruges til inspiration på flere måder