Nyttevirkning - opvarmning af vand med elkedel

 • STX 1.g
 • Fysik B
 • 12
 • 6
 • 1723
 • PDF

Rapport: Nyttevirkning - opvarmning af vand med elkedel

Formål
Formålet er at bestemme nyttevirkningen af en elkedel, en kogeplade og et tredje apparat. Derefter at sammenligne nyttevirkningen og finde det apparat, der bedst udnytter energien (elkedel). Der kan evt. også sammenlignes med nyttevirkningen for andre apparater, vi har valgt en mikrobølgeovn.

Studienets kommentar

Fin rapport. Man bør skelne mellem fejlkilder og usikkerheder. Fejlkilder vil altid påvirke dit resultat i én bestemt retning og kan skyldes fejlagtige antagelser eller fejl i udførelsen af forsøget. Usikkerheder vil ikke påvirke resultatet i én bestemt retning og kan foreksempel være måleusikkerheder på apparater.

Indhold

Formål
Teori
Hypotese
Apparatur
Fremgangsmåde
Resultater og Databehandling
Fejlkilder
Diskussion
Konklusion

Uddrag

Forsøget udføres med tre forskellige apparater for at måle nyttevirkningen og sammenligne apparaterne, for derefter at finde den med den højeste nyttevirkning. Der afmåles 1 L vand. Elkedlen fyldes op med 1 L vand og starttemperaturen måles. Herefter tilkobles wattmeteret til elkedlen og stikkes i kontakten. Wattmeteret måler, hvor meget energi der omsættes i et bestemt apparat. Der tændes for kontakten, og et stopur sættes i gang for at måle den tid det tager at opvarme vandet til kogepunktet (100°C). Undervejs mens vandet bliver opvarmet, nedskrives effekten fra Wattmåleren for at beregne den gennemsnitlige effekt, da den ikke bruger en konstant effekt, men er svingende. Når elkedlen når kogepunktet, slår den automatisk fra, og tiden stoppes.
Med de andre apparater, kogepladen og mikrobølgeovnen, bruges samme fremgangsmåde... Køb adgang for at læse mere

Nyttevirkning - opvarmning af vand med elkedel

[1]
Bedømmelser
 • 14-02-2017
  Givet af 2.g'er på STX
  Fin hjælp til at forstå egen opgave