Om staten (De re publica)

Vores analysehjælp til Om staten af Cicero går i dybden med nogle af de centrale dele af værket. På latin er titlen De re publica, der betyder noget i retningen af ‘om de ting, der vedrører staten’.

Vi giver en nyttig introduktion til værkets indhold og den historiske kontekst omkring år 50 f.Kr, hvor Cicero skrev Om staten. Derefter finder du hjælp til at forstå og analysere afsnittene i 1. og 2. bog, der handler om den romerske statsforfatning og den gode og stabile stat. Vi har også hjælp til analyse af Scipios drøm, som findes i 6. bog.

Oversættelsen af De re publica, som vi benytter, er af Per Krarup og findes i Ciceros filosofiske skrifter, Bind I, fra 1969, udgivet af Gads forlag. Delen om "Scipios drøm" er oversat af Sebastian Maskell Andersen i: Cicero: Filosofisk politiker eller politisk filosof. En indføring, udgivet af Atalante, 2020.

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen til Om staten:

Indhold og historisk kontekst

Ciceros værk, Om staten (De re publica), handler om, hvad der kendetegner den gode stat og den gode politiker, og hvilke forskellige styreformer man kan have i en stat. Cicero var en stor tilhænger af den romerske republik, og værket er præget af at være et forsvar for republikken som statsform og styreform.

Der er 6 bøger i Om staten, hvor man ofte læser uddrag af 1. og 6. bog i Oldtidskundskab i gymnasiet. 1. bog handler bl.a. om, hvad der er den bedste styreform i en stat, og 2. bog handler om den romerske forfatning. 6. bog med  “Scipios drøm” rummer både politiske og filosofiske tanker samt en beskrivelse af det romerske verdensbillede. 

Den politiske kontekst i Rom

Cicero skrev værket i årene 54-51 f.Kr., da politikere og hærførere som Pompejus og Julius Cæsar dominerede romersk politik. Særligt Cæsar sigtede mod at etablere eneherredømme i Rom og nedlægge republikkens styre (hvilket Cæsar lykkedes med i 40’erne f.Kr.). Om staten var et forsvar for den romerske republik og dermed også en indirekte kritik af ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind