Mytologi

Her giver vi dig et overblik over den nordiske mytologi. Vi ser på, hvilke kilder, vi har om den nordiske mytologi og går i dybden med de tre væsentligste myter.

Her kan du læse et uddrag fra afsnittet om nordisk mytologi:

Den Yngre Edda (Snorres Edda)

Den Yngre Edda er nedskrevet af den islandske historiker og digter Snorre Sturluson omkring 1225 e.Kr. Derfor kaldes værket også Snorres Edda. 

Den første og længste del af Yngre Edda er Kong Gylfes forblindelse (Gylfaginning), som handler om en svensk konge, der forklædt rejser til Asgård, hvor aserne bruger trolddomskunster til at få Gylfe til at fantasere og opleve Asgård på asernes betingelser, dvs. at Gylfes oplevelser ikke er objektive, men styret af aserne.

Teksten er formet som en dialog mellem Gylfi og tre figurer, som repræsenterer guden Odin, og indeholder en række mytologiske fortællinger om de nordiske guder og deres bedrifter, herunder verdens skabelse og Ragnarok. 

Resten af den Yngre Edda er en slags håndbog i, hvordan man skriver skjaldedigte med korte mytologiske fortællinger som eksempler. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at Snorre var kristen og levede i en tid, hvor kristendommen allerede havde afløst vikingernes oprindelige religion. Selv om Snorre er en af vores vigtigste kilder til nordisk mytologi, er hans præsentation af disse historier sandsynligvis påvirket af hans personlige overbevisninger og den tid, han levede i.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind