Kvælstofkredsløbet

Biologi B & A  + Biotek A HTX.

Hvad er kvælstofkredsløbet?

Kvælstofkredsløbet (eller nitrogenkredsløbet eller N-kredsløbet) viser, hvordan nitrogen (grundstoffet N) bevæger sig mellem forskellige dele af et økosystem. Levende organismer optager og udskiller løbende forskellige nitrogenforbindelser, og disse processer skaber kvælstofkredsløbet. 

Hvad bruges nitrogen til?

Alle levende organismer skal bruge nitrogen for at overleve. Nitrogen indgår bl.a. i aminosyrer/proteiner og i DNA og RNA. Nogle specialiserede bakterier får desuden energi til deres livsprocesser ved at omdanne nitrogenforbindelser til andre nitrogenforbindelser. 

Kvælstofkredsløbets opbygning

Her er kvælstofkredsløbet. Klik på figuren, hvis du vil åbne en større version i et pop op-vindue.

Figuren opridser, hvilke steder i jorden, levende organismer og atmosfæren der findes puljer af forskellige nitrogenholdige stoffer. Figuren viser også, hvilke processer der forløber mellem de forskellige nitrogenpuljer.

Kvælstofkredsløbet har nogle flere processer, som ikke udføres af levende organismer, og som ikke er medtaget på figuren (f.eks. nitrogenfiksering ved lynnedslag). Du kan dog nøjes med at fokusere på processerne på figuren.

Kvælstofkredsløbets delprocesser

Her kan du læse om de enkelte processer i kvælstofkredsløbet.

1. Nitrogenfiksering (N2 i atmosfæren → NH3)

N2 (frit nitrogen) er den største nitrogenpulje i kvælstofkredsløbet, da det meste af atmosfæren består af N2. De fleste levende organismer kan dog ikke udnytte N2 direkte som nitrogenkil...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind