Bestemmelse af nitrat i vand og grøntsager | Kemi A

  • STX 3.g
  • Kemi A
  • 10
  • 10
  • 2045
  • PDF

Rapport: Bestemmelse af nitrat i vand og grøntsager | Kemi A

Rapporten handler om bestemmelse af nitrat i vand og grøntsager.

Formål
Formålet ved øvelsen er at bestemme nitratindholdet i drikkevand og i salat. Nitratindholdet måles med en nitratelektrode. Der laves først en standartkurve, som viser sammenhængen mellem nitratkoncentrationen og den målte hvilespænding for en opløsning med kendt nitratkoncentration. Herpå kan resultaterne fra målingerne på vand og salat aflæses.

Indhold

Formål
Teori
Apparatur
Øvelsesopstilling
Kemikalier
Risiko/sikkerhed og affaldsopsamling
Fremgangsmåde til målinger til standardkurven
Tabel 1 – målinger til standardkurve
Fremgangsmåde til målinger til drikkevand
Efterbehandling drikkevand
Fremgangsmåde til målinger til salat
Tabel – Resultater fra afvejninger
Efterbehandling salat
Skema for målinger og udregninger på drikkevand og salat
Fejlkilder/Usikkerheder
Konklusion

Uddrag

Fremgangsmåde til målinger til standardkurven
 Der hældes 30 mL 0,0100 M KNO3 (opløsningen skal ligeledes indeholde CuSO4 og H2SO4) op i et 50 mL bægerglas, og der tændes for omrøringen og elektroderne dyppes i opløsningen. Værdien afløses nogenlunde konstant visning.
 Hernæst fortyndes opløsningen en faktor 3. Dette sker med opløsningen der indeholder 0,02 M CuSO4 og 0,001 M H2SO4. Opløsningen fra bægerglasset hældes op i et rent 10 mL måleglas, indtil der er præcist 10 mL, det resterende hældes ud. Bægerglasset, magneten og elektroderne renses med demineraliseret vand, og de 10 mL opløsning fra måleglasset hældes tilbage i bægerglasset. Ydermere tilsættes 2 gange 10,0 mL 0,02 M CuSO4 ( 0,001 M H2SO4), hvorefter omrøringen startes, elektroderne dyppes i og der aflæses ved konstant visning.
 På denne måde fortyndes opløsningerne gang på gang en faktor 3, indtil man har 7 målinger. Resultaterne kan ses i tabel 1

Fremgangsmåde til målinger til drikkevand
 20,0 mL drikkevand hældes op i det 50 mL bægerglas. Det er vigtigt at vandet har sturetemperatur.
 Der tilsættes 5,0 mL 0,01 CuSO4 indeholdende 0,005 M H2SO4, magnetomrøren tilsluttes, og målingen foretages.

Fremgangsmåde til målinger til salat
 Salaten skylles om nødvendig, og alle dråber fjernes.
 Der afvejes ca. 50 g nøjagtigt på vejepapir
 Dette sker dagen forinden, hvor salaten ligeledes sættes til tørring i varmeskab på vejepapiret ved 105 C.
 Massen af det tørrede produkt bestemmes, og knuses i en morter.
 0,25 g af pulveret afvejes, og overføres til en konisk kolbe.
 Der tilsættes ydermere 50 mL 0,02 M CuSO4 indeholdende 0,001 M H2SO4 samt en magnetpind, og der omrøres i et kvarter. (dette gøres for at få al nitraten ud af salatbladet)
 Ca. 25 mL fra kolben hældes over i bægerglasset, og målingerne foretages... Køb adgang for at læse mere

Bestemmelse af nitrat i vand og grøntsager | Kemi A

[1]
Bedømmelser
  • 01-02-2011
    Fin, fik brugt noget af den