Større opgave i Dansk om "Niels Lyhne" og Ateismen

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 10
 • 19
 • 6160
 • PDF

Større opgave i Dansk om "Niels Lyhne" og Ateismen

Opgaven er en danskopgave i 1.g om romanen Niels Lyhne, der er skrevet af J. P. Jacobsen i 1880.
Opgaven har særlig fokus på ateismen som tema og på Niels Lyhnes kamp med religionen.

Problemformulering:
Hvad var hans intentioner? – Hvilke virkemidler brugte han for at komme til udtryk? Hvordan kan man afspejle Niels Lyhnes liv på den gængse danske befolkning? Hvilke ting i samfundet konkretiserede og kritiserede romanen? – Var det forfatterens intention?

Indhold

Indledning
Synopsis
Analytisk gennemgang og fortolkning af 'Niels Lyhne'
Tese
Resumé
Komposition
Fortæller
Personkarakteristik
Stil og sprog
Konklusion
Noter
Litteraturliste
Bilag

Uddrag

Indledning:
Den naturalistiske udviklingsroman 'Niels Lyhne, er skrevet af J. P. Jacobsen og færdiggjort den 2. december kl. 4, 1880. Jacobsen henter sine forestilling om de kræfter, som styrer det menneskelige liv, hos Darwin. Disse kræfter er fysiske, biologiske og frem for alt seksuelle. Hans verden var ikke styret af menneskets sjæl men af menneskets krop, dvs. at Jacobsens livssyn ikke er idealistisk men derimod naturalistisk.

Vi har valgt 'Niels Lyhne', fordi vi aldrig før har beskæftiget os med J. P. Jacobsens romaner, og vi har hørt i dansktimerne, at hans bøger skulle være meget spændende og nyskabende. Samtidig var det meget interessant at beskæftige sig med en roman, som stiller spørgsmålstegn ved en højere magts, Guds, eksistens.

I romanen følger vi Niels Lyhne fra han bliver undfanget til han dør. Undervejs i hans liv kommer han ud for forskellige erotiske oplevelser, som former hans personlighed og hans opfattelse af kvinden.

______

Resumé:
Romanens handling omgående ”Niels Lyhne” følges fra hans undfangelse til hans død, fra 1830'erne til 1864. Romanen starter ved beskrivelsen af Niels' mor og fars forelskelse, moderen, der er den drømmende, og faderen, der er stik modsat. De bor og driver landbrug på Lønborggård, nær Thisted. Der opstår problemer i deres forhold, heldigvis fødes den lille Niels, som redder forældrenes forhold og knytter dem atter sammen, selvom Niels er det eneste, der holder sammen i deres forhold. Niels bliver ældre, og moderen fortæller ham eventyr og lærer ham om fantasiverdenen, i den hvor der fandtes gode helte. Den unge Niels får sværere og sværere ved at skelne mellem fantasien og virkeligheden. En skønne dag dukker hans faster Edele op ude på gården, og Niels, i en alder af 12 år, bliver forelsket i hende. Efter hans forelskelse bliver Edele meget syg. Da hun ligger på dødslejet, beder Niels til gud om, at hun skal overleve, men hun dør, og Niels bliver ateist.
Næste gang vi møder Niels, er han 20 år og er blevet student i København. Her møder han Tema Boye, og han indleder et erotisk forhold med hende. Deres forhold går i vasken, da Niels tager forholdet meget seriøst, og han føler ikke, at hun tager hans seriøsitet alvorlig. Hun er også i mellemtiden blevet forlovet med en anden... Køb adgang for at læse mere

Større opgave i Dansk om "Niels Lyhne" og Ateismen

[10]
Bedømmelser
 • 30-11-2010
  Givet af 3.g'er på STX
  det er godt at i har lavet en god personkarakteristik den bedste inspiration var klart resumeet :P da det var det jeg var efter syntes at der er stavefejl hist og her, men overordnet en god opgave
 • 12-12-2010
  Mega god opgave med en masse gode ideer til ens egen analyse^^ Synes specielt at referattet var godt:)
 • 08-05-2015
  Ganske fin opgave til inspiration
 • 16-03-2011
  god inspiration........