Analyse

På de følgende sider giver vi dig hjælp til at analysere udvalgte elementer af den satiriske rejseroman Niels Klims underjordiske rejse af Ludvig Holberg.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Ironi og humor udstiller oplysningens modstandere 

Niels Klims underjordiske rejse er en meget humoristisk roman. Også selvom noget af humoren kan virke lidt outdated i dag. Holberg kobler ofte humoren med ironi, og på den måde bruger han virkemidlerne til at udstille dele af 1700-tallets samfund. Det er naturligvis de dele af samfundet, som virker forældede, ufornuftige og ude i trit med den nye oplysningstids idealer. 

Et eksempel finder vi, da Klim besøger landet Cocklecu på sin rejse på planeten Nazar. I Cocklecu er det kvinderne, der sidder på magten og selvsikkert forfører mændene uden konsekvenser. Klim er chokeret og siger:

“Hvor er vi dog lykkelige i Europa! Og især i Frankrig og Storbritannien, hvor det svage køn svarer til sit navn, og hvor kvinderne lystrer mændenes vilje så blindt at de snarere ligner maskiner eller robotter end væsner udstyret med en fri vilje.”

Klim er ikke spor ironisk - han mener virkelig, at kvinder bør være svage, viljeløse robotter. På den måde fremstiller Holberg sin hovedperson som et gammeldags, uoplyst menneske. Holberg mente nemlig selv, at kvinder burde have samme frihedsrettigheder som mænd, fordi alt andet ville være ufornuftigt for et samfund. Passagen er dermed et eksempel på romanens brug af ironi, fordi Holberg lader sin hovedperson sige ét, mens han selv mener noget andet. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind