Naturfagsopgave SSA uddannelsen

  • EUD (og HG) 2. år
  • Naturfag C
  • 12
  • 20
  • 4352
  • PDF

Naturfagsopgave SSA uddannelsen

En opgave, der dækker de naturfaglige mål i naturfag på SSA uddannelsen (Social- og sundhedsassistent).

Indhold

1. Når Mads bliver bange, hyperventilerer han. Beskriv hvordan blodets pH-værdi påvirkes af respirationen. (husk kemien)
Under hvilken transportform kommer O2 og CO2 hhv. ind og ud af blodbanen og cellerne?
Hvad får stoffet til at flytte sig?
2. Mads får Laktulose 15 ml. x 1. dagligt, hvilken koncentration har opløsningen?
Hvor meget aktivt stof får Mads dagligt?
3. Mads får Zyprexa, hvordan vil du dosere (10mg. X 2 dagligt)?
Hvad er halveringstiden for Zyprexa?
4. Risperdal virker på dopamin- og serotoninreceptorer. Hvilken type er dopamin og serotonin og findes der andre stoffer af samme type?
Beskriv en nerveimpuls – fra start til overførsel til næste neuron, herunder serotoninens rolle.
5. Mads er beskidt, forkølet og har sår. Hvilken risiko er der ved det, når han spiser middag sammen med de andre beboere?
6. Mads har betændte sår. Hvilken mikroorganisme kan forårsage infektionen?
7. Mads er dårlig til at drikke og er tit påvirket af det.
Hvordan kan det påvirke hans organisme og almentilstand
8. Mads lider af natteblindhed. Hvilket stof kan Mads have mangel på, og hvorfor påvirker det hans syn?
9. Mads hørelse er nedsat. Hvordan opfatter øret lyde?
Indenfor hvilket interval er det behageligt at færdes? Angiv intervallet i dB og evt. mikroPa.

Uddrag

Hvis der ikke kommer nok oxygen ind via respirationen, vil cellerne dø. Især nervecellerne vil gå til grunde ved for lav oxygenkoncentration, da disse celler ikke kan gendannes. Oxygen er vigtig for nedbrydningen af kulhydrater, proteiner og fedt. Uden dette grundstof kan cellerne ikke opretholde den nødvendige produktion af energi.
Normalt ligger pH-værdien i blodet på 7,4. Vi kan tåle et meget lille udsving i pH værdien og hvis ikke den ligger mellem 6,8 og 7,8, kan kroppen ikke fungere og vi vil dø. Blodet indeholder nogle stødpuder, som kan optræde som både syrer og baser. På den måde kan kroppen neutralisere mindre mængder syre og base.
Kulsyre/bicarbonat stødpuden er blodets vigtigste. HCO3- (bicarbonat) findes i store mængder i blodet. Det er den mængde, der er med til at gøre blodet let basisk. Den kan optage brintioner, der vil medføre, at den bliver omdannet til kulsyre. Det vil sige at det er de frie brintioner, der er med til at bestemme blodets pH værdi. Reaktionsligningen for kulsyre/bicarbonat stødpuden ser således ud:
H+ + HCO3- <-> H2CO3 <-> CO2 +H2O
Når man hyperventilerer bliver respirationen større, end det kroppen har brug for. Dvs. der udskilles mere CO2 end vanligt. Når CO2 er nedsat i blodbanen, vil der automatisk også blive for lidt kulsyre, bicarbonat og frie brintioner. Det kan medføre en respiratorisk baseforgiftning (forhøjet pH værdi). Det kan organismen ikke holde til i længere tid, derfor vil man hurtigt blive utilpas og til sidst besvime. Det er kroppens forsvar mod baseforgiftningen og når man besvimer, vil man begynde at... Køb adgang for at læse mere

Naturfagsopgave SSA uddannelsen

[42]
Bedømmelser
  • 26-08-2009
    En rigtigt flot opgave, og supper meget bader for mig at forstå diverse betegnelser for faget i naturfag på ssa, syntes godt nok nu jeg kan se vi bliver kørt den gale vej rundt i lære hurtigt tale.
  • 16-01-2011
    Givet af Studerende på 2. år
    Dette er en kanon god opgave som beskriver naturfag på en god måde, så selv dem som har svært ved at huske/forstå naturfag kan finde en mening med faget !
  • 22-09-2016
    Givet af Elev på 4. år
    .........................................
  • 22-08-2016
    Givet af Pædagogstuderende på 6. semester
    Forklaring var rigtig godt,