Litterær artikel om Nattens dronning af Tove Ditlevsen

 • STX 2.g
 • Dansk A
 • 12
 • 5
 • 1914
 • PDF

Litterær artikel om Nattens dronning af Tove Ditlevsen

Opgaven er en litterær artikel med analyse og fortolkning af Nattens dronning af Tove Ditlevsen. Opgaven kommer ind på handlingen, personerne og deres forhold til hinanden, symbolerne, kompositionen og temaerne i Nattens dronning

Studienets kommentar

Det er en god litterær artikel med en flot analyse. Indledningen er særdeles flot. Afslutningen havde også været helt i top, hvis der havde været en perspektivering til en lignende tekst, for eksempel til "Man gjorde et barn fortræd" som der kort inddirekte henvises til. Der er brugt gode citater fra teksten til at underbygge analysen.

Uddrag

Det er ikke alle der vokser op i trygge rammer og med kærlighed, knus og kram som en del af deres hverdag. ”Nattens Dronning” af Tove Ditlevsen er en novelle der fortæller om Gretes barske familieliv. Et familieliv der er præget af fjendtlighed og mangel på sammenhold. Gretes mor går til karneval, hvilket Grethes far nedgør kraftigt, og den trykkede stemning smitter af på den kun 10-årige pige der hver dag befinder sig i en voksenverden hvor hun slet ikke hører til.

Grete er 10 år og bor sammen med sine forældre der må siges at være et umage par. Gretes forældres forhold har i stor grad været med til at forme hendes personlighed. Hun bliver ikke beskrevet direkte med en masse adjektiver, men igennem sine reaktioner på forældrenes handlinger. Grete ser utrolig meget op til sin mor som fortæller hende alting, og moren har derfor en meget forherliget rolle1. Grete læser f.eks. romanen i ”Hjemmet” hver uge – ligesom mor gør. Mor skal til karneval og danse hele natten i sit flotte kostume kaldt ”Nattens Dronning”.

Moren fremstår som det store forbillede i Gretes liv, modsat faren der er mere autoritær og har en nærmest fjendtlig rolle2. Vi lærer Grete at kende i en situation hvor mor snart skal til karneval, og ikke må blive opdaget af far der ligger og sover. Hun hjælper sin mor med at blive klar, imens hun beundrer hende. Da faren vågner og begynder at tale nedladende til moren bliver Grete bange for om mor kommer helskindet af sted, og for at falde lidt til ro presser hun en rings spidse metalkrone ind i sin ene finger, hvilket måske hjælper hende til at lade smerten overtage tankerne. Grete vil have at far bliver slået ihjel fordi han altid er så led ved mor, men på den anden side er han så sød og rar når mor ikke er i nærheden. Hun ønsker at han altid er rar. Da Grete og far hygger sig efter mor er gået, ødelægges stemningen pludselig af at Grete siger hun vil være ”Nattens Dronning” ligesom sin mor... Køb adgang for at læse mere

Litterær artikel om Nattens dronning af Tove Ditlevsen

[12]
Bedømmelser
 • 08-10-2010
  utrolig god analyse og fortolkning!
 • 17-03-2011
  Megetmeget gennemført
 • 10-11-2015
  Givet af 2.g'er på STX
  Opgaven kommer godt ind på novellens centrale konflikter mellem hovedpersonen og hendes forældre
 • 18-09-2014
  Good 123456789011121314151617181920