Modstandsbevægelsen i Danmark | Analyse af Flammen og Citronen

 • HHX 2. år
 • Dansk A
 • 7
 • 12
 • 2548
 • PDF

Modstandsbevægelsen i Danmark | Analyse af Flammen og Citronen

Større opgave om modstandsbevægelsen i Danmark, der bruger danskfaglige metoder til at analysere filmen "Flammen og Citronen".

Problemformulering
- Redegør kortfattet for modstandsbevægelsens centrale sabotagehandlinger i Danmark.
- Analyser i en danskfaglig synsvinkel uddrag fra "Flammen og Citronen".
- Vurder/diskuter hvilke modstandsaktioner, er havde størst betydning i en krigssammenhæng.

Studienets kommentar

Du kan også læse om besættelsen i vores kompendium om emnet.

Indhold

Problemformulering
Forord
Indledning
Redegørelse
Analyse
Vurdering/diskussion
Konklusion
Kildeliste

Uddrag

FORORD

Jeg vidste intet omkring modstandsbevægelsen i Danmark, før jeg begyndte at læse om det. I starten var min interesse for emnet utrolig lille, da jeg synes emnet var utrolig tørt, men da jeg så efterfølgende begyndte at komme i dybden med stoffet, og fik flere præcise informationer, blev det rigtig interessant. Jeg har tænkt mig at gå meget i dybden med specielt den sabotage de lavede i de 5 år, og få et indblik i hvorfor modstandsgrupperne handlede som de gjorde overfor tyskerne. I min opgavebesvarelse skal jeg analysere filmen ”Flammen og Citronen” som handler om modstandsbevægelsen, det bliver spændene at se en film omkring modstanden, og hvordan den så ud i den virkelig verden, i stedet for det man læser i de forskellige bøger.

INDLEDNING
Jeg vil gerne skrive om modstandsbevægelsen i Danmark, i årene 1940 – 1945, og hvad de mange forskellige modstandsgrupper gjorde som modstand imod tyskernes våbentransportering, og deres hjælpemidler i Danmark. Der er en masse forskellige sabotage handlings historier, som jeg vil beskrive lidt nærmere og hvem de forskellige grupper som udførte sabotagen var.
Grunden til at de mange modstandsgrupper begik så meget sabotage imod jernbaner, var at det gjorde det meget svære for tyskerne at fragte vågen og andre krigsmidler til Danmark. De første der lavede den slags sabotager, var grupper af unge drenge som synes at det var på tide der skulle gøres noget, nu hvor de voksne intet gjorde ved det. Modstandsgrupperne ændrede det danske samfund fuldstændig, ikke fordi det havde så stor betydning på tyskerne, som de havde håbet, men alligevel fik sabotagen den betydning, af hvordan Danmarks allierede opfattede Danmark og danskerne. Mange af de andre lande fik hurtigt synet op for danskerne, pga. sabotage handlingerne, at danskerne var en vilje stærk befolkning, som havde en stor kamp vilje.

REDEGØRELSE

Sabotagen de forskellige modstandsgrupper hovedsageligt lavede var ødelæggelser på bygninger og maskiner, som hjalp Tyskland i krigen. Grunden til at det gik ud over specielt jernbaner var at det forsinkede de tyske tropper i at fragte våben og andre krigsmidler. Danskerne fik besked fra amerikanerne og briterne, at de jyske jernbaneskinner skulle saboteres. Næsten samtlige planlagte sabotager handlinger som skulle blive udført imod jernbanerne, blev udført.
Under hele besættelsestiden som forløb fra 1940 – 1945, blev der foretaget ca. 2800 store og små sabotager handlinger, begået imod forretning, værksteder og fabrikker. Udover de 2800 handlinger, kommer der over 1500 sabotager alene imod jernbaner. Sabotagen der blev begået imod tyskerne, var ikke det der betød det helt store i deres indsats til krigen. Men den ændrede... Køb adgang for at læse mere

Modstandsbevægelsen i Danmark | Analyse af Flammen og Citronen

[11]
Bedømmelser
 • 22-12-2015
  Givet af HF-elev på 2. år
  En rent og skær joke. Kildelisten består af flere wikipedia links end noget andet, og konklusionen er blot en subjektiv reflektering. Medmindre censor har været totalt skæv, så har denne opgave aldrig fået over 4, og formentlig kun 02.
 • 07-05-2013
  Fin opgave vedrørende modstandsbevægelsen. Brugte opgaven til at få viden om modstandsbevægelsen.
 • 31-05-2013
  Rigtig god opgave, den gav megen inspiration især redegørelsen.
 • 16-05-2013
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Rigtig fin opgave! mangler måske noget om f&C