Personkarakteristik af Mikkel Thøgersen i Kongens Fald

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 10
  • 6
  • 2622
  • PDF

Romananalyse: Personkarakteristik af Mikkel Thøgersen i Kongens Fald

Se et godt eksempel på personkarakteristik af Mikkel Thøgersen fra romanen Kongens fald i denne opgave.

Kongens Fald, som er skrevet af Johannes V. Jensen, analyseres i denne opgave med fokus på analyse og personkarakteristik af Mikkel Thøgersen, som er romanens hovedperson. Ud fra en redegørelse for personen Mikkel Thøgersens udvikling i romanens tre dele analyseres og fortolkes romanens temaer og budskab.

Med opgaven får du inspiration til din personkarakteristik og idéer til fokuspunkter i din romananalyse af Kongens Fald.

Studienets kommentar

Det er en god analyse og karakteristik af Mikkel Thøgersen, som er bygget op omkring nogle gode citater fra teksten. Udover at opgaven kan give inspiration til personkarakteristik af Mikkel Thøgersen, kan den også give et indblik i romanens handling som gennemgås i den første del af opgaven.

Uddrag

Den historiske roman ”Kongens Fald” er skrevet af Johannes V. Jensen. Romanen blev oprindelig udgivet i 3 dele, ”Forårets død”, ”Den store sommer” og ”Vinteren”. I dag findes bogen hovedsagligt som en bog, hvor de 3 dele bevaret, dog er bogens titel ”Kongens fald”. Den udgave jeg her vil skrive om, er 9. udgave fra år 2000 udgivet af Gyldendal. ISBN: 87-02-01120-4
Første del er ”Forårets død”, der starter i 1497 og ender i år 1500. Delen indledes med, at hovedpersonen, studenten Mikkel Thøgersen, er på vej tilbage til København med nogle æg. Her stifter han bekendtskab med nogle lejesoldater, heriblandt junkeren Otte Iversen. I København træffer Mikkel for første gang den kommende konge, Christian. Mikkel viser sig her som kongesønnens diametrale modsætning. Han er stille og eftertænksom, mens kongen er udadvendt og kort for hovedet.
Mikkel Thøgersen er useriøs med skolen og bliver relegeret fra universitet. Senere møder han igen Otte Iversen, som er på vej i krig mod Sverige. Lige inden krigen kærester Otte med Susanna og gør hende gravid. Mikkel har i hemmelighed været forelsket i den jødiske pige, Susanna. Da hun beskyldes for hor og sendes i gabestokken, som Otte er skyld i, beslutter Mikkel sig for hævn. Fra dette tidspunkt er Mikkel følelsesmæssigt afstumpet. Han rejser til sin hjemegn og besøger sin far og bror. Her hævner han sig imod Otte Iversen, ved at tage til Himmerland og voldtage Ane Mette, som Otte er forelsket i. Da Otte kommer hjem fra krigen i Sverige og erfarer hvad der er sket ridder han i dyb sorg til Moholm, hvor familiens herregård ligger.
Efter Mikkels voldtægt af Ane Mette lader Mikkel sig hverve som lejesoldat. Han kommer i krig mod ditmarskerne, som han overlever med meget besvær.
Anden del, ”Den store sommer”, starter tyve år senere, i år 1520 og strækker sig til 1523. Vi er altså her sprunget frem i tiden. Mikkel Thøgersen er budbringer for biskop Jens A. Beldenak. Han får til opgave at bringe en besked ud og får den unge Axel til følgesvend. Mens de ridder gennem Jylland fortæller Axel, at han har fået et skattekort af Jøden Mendel Speyer. Senere kommer det frem at Axel er søn af Susanna og Otte Iversens elskov tidligere i romanen... Køb adgang for at læse mere

Personkarakteristik af Mikkel Thøgersen i Kongens Fald

[1]
Bedømmelser
  • 14-03-2014
    Det meste er jo hentet direkte fra Wikipedia, ikke nogen point værd...