Opgave 2: Menkes Sygdom - Biologi A STX - Maj 1999

 • STX 3.g
 • Biologi A
 • 12
 • 7
 • 3133
 • PDF

Opgave 2: Menkes Sygdom - Biologi A STX - Maj 1999

Vi besvarer grundigt opgave 2 "Menkes Sygdom", som er den af eksamenssættet maj 1999 i biologi A på STX. Vi forklarer blandt andet, hvordan genet for Menkes sygdom kan nedarves.

Indhold

A)
a. Giv, på baggrund af figur 1, en sandsynlig forklaring på hvordan genet for Menkes sygdom nedarves. Angiv herunder mulige genotyper for personerne II-1, II-2 og III-8.
b. Forklar hvordan en DNA-analyse som den i figur 1 viste, kan udføres

B)
a. Forklar, ud fra figur 2, hvordan genet styrer dannelsen af det kobbertransporterende protein.
b. Angiv cytochrom c oxidases funktion i cellerne. Inddrag figur 3.
c. Hvilken betydning kan mangel på aktivt cytokrom c oxidase få for cellerne og det enkelte individ?

Uddrag

Hvis man skal give en sandsynlig forklaring på hvordan genet for Menkes sygdom er nedarvet, skal man først analysere nedarvingsmønsteret.

Man kan tydeligt se at Menkes sygdom hverken nedarves dominant eller co-dominant. Hvis sygdommen var dominant nedarvet ville der komme to fænotyper til udtryk og de dominante egenskaber kan ikke springe en generation over. Hvis der var tale om co-dominans ville der være tre fænotyper. Dette skyldes, at der ved co-dominans med et genpar dannes tre fænotyper, hvoraf den ene som regel er mellemting mellem at være rask eller syg.
Af nedarvningsmønstret kan man derfor konkludere at ikke nedarves co-dominant, da der jo ikke er nogen mellemting. Jeg mener, enten er man rask eller også er mand syg.

Sygdommen nedarves heller ikke dominant, idet dominerende egenskaber ikke kan springe en generation over, hvilket er sket ved II. generation. Faktisk kan man se at sygdommen ikke er dominerende allerede i 1.generation, da hverken manden eller kvinden jo er syge men raske. Dog er kvinden/moderen bærer af det syge gen. (- kommer til dette senere i opgaven)... Køb adgang for at læse mere

Opgave 2: Menkes Sygdom - Biologi A STX - Maj 1999

[3]
Bedømmelser
 • 28-01-2011
  Givet af 3.g'er på STX
  Super god opgave, hvis man har svært ved nedarvning, bør man læse side 1-4. Rigtig detaljeret og overskuelig forklaring af figur 1 :D Figur 2 er også godt forklaret og kan også være en god hjælp.
 • 03-02-2011
  Givet af 3.g'er på STX
  Meget god opgave og INSPIRERENDE. fedt Camilla
 • 14-11-2016
  dcsacnascascsacascasasdasdasd