Tyvetøs af Martin Andersen Nexø

Se flere bedømmelser 3,96 3,96 3,96 3,96 3,96 3,96 (28 bedømmelser)
Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Studienet.dk.

Uddannelse

HHX 1. år

Fag

Dansk A

Karakter

7

Antal sider

3

Antal ord

875

Filformat

PDF

Novelleanalyse: Tyvetøs af Martin Andersen Nexø

Her finder du et resumé, analyse og fortolkning af novellen Tyvetøs af Martin Andersen Nexø.

Tyvetøs er udgivet i 1901 og handler om Boline. I analysen karakteriseres Boline samt hendes situation og muligheder på denne tid. Til sidst i opgaven diskuteres fattigdom i dagens Danmark kort.

Studienets kommentar
Opgaven her om Tyvetøs af Martin Andersen Nexø er primært på det refererende niveau.

For at forbedre opgaven kan eleven forholde sig til novellens sprog, fortæller, komposition, ligesom novellen kunne perspektiveres til den litteraturhistoriske periode.

Uddrag
Novellen ”Tyvetøs” er skrevet af Martin Andersen Nexø og er trykt i dagbladet København, den 13 juni 1901.
I Martin A. Nexøs novelle er hovedpersonen Boline. Boline er en meget usikker person og beskrives sådan: ”…..hun var langsom og kejtet til sit arbejde. Hun var lys, med tyndt haar og et skikkeligt, forsjasket Udtryk; den medfødte Forsagthed gav daarligt Haandelag, hun slog meget i stykker, græd meget over det og fik 12 Kroner om Maaneden og knubbede Ord for sin Ulejlighed.”(Side 1 fra linje 2-5)
Hun lever under dårlige vilkår, fordi hun er en meget svag og fattig person som ikke forstår at sætte sig igennem, f.eks. som da hun bliver beskyldt for tyveri. Hun er som ovenfor nævnt kejtet og langsom til hendes arbejde, og er derfor også usikker. Hun er upopulær blandt fruerne, og får kun opmærksomhed fra mændene.
I starten af 1900-tallet havde man ikke meget indflydelse på sine omgivelser, når man var en fattig kone som Boline. Det eneste arbejde hun kunne få, var et usselt job som pige i huset.
Første sted hvor hun var pige i huset, blev hun fyret fordi hun lagde sig ud.
Jeg tror, hun har haft svært ved at modstå mændenes interesse, da de var de eneste som gav hende en smule opmærksomhed. De fik hende til at føle, at hun var noget og ikke bare en kejtet tjenestepige i grimt tøj.
Hun søgte arbejde mange steder uden held, men til sidst kom vaskekonen hende til hjælp. Hun fik en plads i huset hos en ny kærlig familie... [læs mere nu]