SRP om Malcolm X i Engelsk A og Historie A

 • STX 3.g
 • SRP (Historie A, Engelsk A)
 • 10
 • 39
 • 13290
 • PDF

SRP om Malcolm X i Engelsk A og Historie A

SRP om Malcolm X, som er skrevet i fagene Engelsk A og Historie A - i opgaven gør jeg først rede for hovedpersonens baggrund (Malcolm X), og analyserer herefter hans taler med henblik på at afdække argumentationen, og slutteligt vurdere betydning som Malcolm X har for afro-amerikanere.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 1
Malcolm X 2
Malcolm X's tid hos The Nation of Islam 2
Malcolm X's brud fra NOI og de sidste år af hans liv 3
Afro-amerikanernes levevilkår under Malcolm X's tid 4
Black Man's History 6
Formål 6
Retoriske virkemidler 7
Appelformer 8
Toulmins argumentationsmodel 10
The Ballot or the Bullet 12
Formål 13
Retoriske midler 14
Appelformer 15
Toulmins argumentationsmodel 17
Malcolm X's indflydelse på afro-amerikanerne i Amerika 18
Konklusion 22
Litteraturliste 24
Bilag 26

Uddrag

"Indledning:
I denne opgave vil jeg beskæftige mig med Malcolm X, som var en vigtig afro-amerikansk leder og forkæmper for afro-amerikanernes rettigheder i 1950'erne og 60'erne.

Malcolm blev kendt som fortaler for den religiøse organisation the Nation of Islam, som var for afro-amerikanske muslimer. Senere brød han dog med organisationen og startede sin egen moske og organisation. Han var en af de fremtrædende ledere inden for de sortes kamp for borgerrettigheder i Amerika.

I det følgende vil jeg give en kortfattet redegørelse for Malcolm X's personlige baggrund, som basis for mine analyser af hans taler da det er relevant i forhold til hans dannelse og udvikling af synspunkter og holdninger. Til redegørelsen har jeg anvendt Malcolm X's selvbiografi og en kortere opsummering af hans liv fra bogen They Had a Dream: The Civil Rights Struggle from Frederick Douglass to Marcus Garvey to Martin Luther King Jr. and Malcolm X.

De to kilder giver en nuanceret fortælling af Malcolm X med fokus på forskellige detaljer og aspekter af hans liv. Yderligere vil jeg redegøre for afro-amerikanernes levevilkår på Malcolm X's tid, da det er relevant i forhold til MX's politik og kamp for borgerrettigheder til de sorte. Til denne del af redegørelsen har jeg anvendt Causes & Consequenses of the Afro-American Civil Rights Movement, som giver en grundig, men kortfattig gennemgang af hændelserne fra 1950-1965.

Jeg vil belyse Malcolm X's argumentation, synspunkter og politiske holdning igennem en kronologisk analyse og fortolkning af to af hans taler; ”Black Man's History” og ”The Ballot or the Bullet”. I min analyse ser jeg på MX's brug af retoriske virkemidler, appelformer og hans argumenter på baggrund af Toulmins argumentationsmodel.

I min fortolkning vil jeg sammenfatte mine konklusioner fra analysen og belyse, hvilke holdninger og budskaber Malcolm X's prøvede at formidle til sit publikum. Dette er baseret på det grundlag, at disse kilder er den bedst mulige måde at klarlægge Malcolms synspunkter og tanker på.

Til sidst vil jeg vurdere Malcolm X's betydning for afro-amerikanerne i Amerika, hvor jeg har tænkt mig at tage udgangspunkt i blandt andet en klumme af Stanley Crouch, forskellige meningsmålinger og min egen fortolkning af MX."... Køb adgang for at læse mere

SRP om Malcolm X i Engelsk A og Historie A

[7]
Bedømmelser
 • 06-12-2011
  god opgave!! Mangler lidt dybde og mere fyldstgørende konklusion. Men alt i alt en rigtig god opgave..
 • 26-03-2012
  den er ok men det er direkte oversat fra nettet
 • 07-03-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  mhb j jlj jh j jh l ljh hj jh lu luh vul
 • 05-03-2014
  God opgave til inspiration