Kronik om emnet ”Mad og teknologi”

 • HTX 3. år
 • Dansk A
 • 12
 • 5
 • 1613
 • Word2007

Kronik om emnet ”Mad og teknologi”

Dette er en besvarelse af opgave 4 fra eksamenssættet på HTX fra 1. juni 2010 med titlen "Vores mad – konsekvens og perspektiv".

Opgaveformulering
4. Opgaven er todelt:
a/ Skriv en kronik om emnet ”Mad og teknologi” til Teknologirådets webmagasin
”Teknologidebat”. Hent inspiration til vinkling af emnet i opgavesættets tekster.

b/ Redegør for dine formidlingsmæssige valg, herunder kronikkens opbygning, sproglige
stil og argumentation. Denne del skal fylde ca. 400 ord.

Uddrag

Verdens befolkning spiser som aldrig før. Især kødindustrien høster godt på folks madvaner. I takt med øget velstand er trangen til protein eksploderet, og kloden står nu overfor problemer, som debatteres verden over. Ord som ”klimapyramide” i stedet for ”madpyramide” er dukket op i det danske ordforråd sammen med ”nanofood” og ”stamcellebaseret mad”. Alt dette er kommet på tale, fordi store dele af verden sulter på grund af manglende føde og ændring i klimaet. På trods af dette sidder en masse forkælede mennesker fra Vesteuropa stadig på deres flade, og spiser hvad de har lyst til, fordi ”alt drejer sig om mig”. I Randers Amtsavis blev det for nylig sagt af Henrik Kromann Bertelsen, at ”Det handler om at gøre, hvad man har lyst til”. Her tænker jeg bare, om han overhovedet har overvejet, at der sidder folk nede i Afrika og Indien, der ikke har et valg? Med det individuelle samfund vi har i dag, er det så muligt, at smide sine egne interesser på hylden og hoppe på solidaritetsvognen, hvor vandmænd og gensplejset mad venter forude?


Miljødebatten er blevet tidens trend. Hvor end du befinder dig, hører du om klimatopmøder, ...

---

Del b)
Redegørelse for formidlingsmæssige valg

For det første pålægger denne opgave mig at skrive en kronik. Da kronikken ligger under artikelgenren, har jeg forsøgt at bygge min op som en artikel. Dette inkluderer Rubrik, manchet, byline og brødtekst. I mine overvejelser omkring manchetten ville jeg lave den som en slags ”appetitvækker”. Men i kompendiet med tekstmateriale, kunne jeg se, at manchetten i Tekst 1, som er en kronik, blev erstattet af en slags underoverskrift, der fortæller lidt om afsender. Dette har jeg taget til mig, og det er begrundelsen for den ”manglende” manchet.

Kronikken er opbygget på den måde, at jeg først er interesseret i at præsentere problemstillingen for min modtager. Dette gør jeg, ved at starte ud med, at komme med en påstand: ” Verdens... Køb adgang for at læse mere

Kronik om emnet ”Mad og teknologi”

[8]
Bedømmelser
 • 09-09-2012
  Rigtig god opgave som kommer omkring de væsentlige problemstillinger forbundet med vores stigende madforbrug.
 • 23-11-2011
  Den gav mig en masse nye gode ideer til min egen opgave, jeg blev i hvert fald hjulpet rigtig godt igang (-:
 • 01-03-2013
  Meget god og velargumenteret kronik.
 • 18-09-2012
  Givet af HTX-elev på 3. år
  God inspiration hvis man ikke lige ved hvad man skal skrive om