Stor opgave i Kemi om mælkeprodukters fedt- og proteinindhold

  • STX 3.g
  • Kemi A
  • Ingen givet
  • 37
  • 5776
  • PDF

Stor opgave i Kemi om mælkeprodukters fedt- og proteinindhold

Stor opgave (tidligere 3.g SSO) i Kemi A om mælkeprodukters fedt- og proteinindhold

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 3
Fedtstoffer 4
Triglycerider 4
Funktion i kroppen 7
Fedt og sundhed 7
Proteiner 8
Funktion i kroppen 9
Forsøg
Bestemmelse af fedt i mælkeprodukter vha. Röse-Gottlieb 10
Bestemmelse af protein i mælkeprodukter vha. Kjeldal metoden 11
Analyse af forsøgsresultaterne
Fedt bestemmelsen 13
Protein bestemmelsen 14
Vurdering af hvilken betydning fedtindholdet i mejeriprodukter har for folkesundheden 15
Afsluttende konklusion 17
Litteratur 18
Bilag

Uddrag

Indledning
Som emne til den større skriftlige opgave i 3.g har jeg i faget kemi valgt at skrive om fedtstoffer og proteiner i mælkeprodukter. Mælkens fedt er produktets vigtigste energikilde og fungerer sammen med proteinet som basis for mejeriernes afregning.
Opgaven er bygget op omkring bestemmelsen af fedt og protein i mælkeprodukter, henholdsvis ved hjælp af Röse-Gottlieb metoden og Kjeldal metoden. Bestemmelsen af protein ved hjælp af Kjeldal vil blive foretaget på analyseapparatet Kjeltec Auto 1035 Sampler System, hvilket er en automatisk destillation- og titreringsenhed.
Bestemmelsen af fedtstoffer og proteiner vil blive foretaget i 5 almindelige mælkeprodukter med en kraftigt varierende fedtprocent fra 0,1 % i skummetmælk til fløde med en fedtprocent på 38 %. Derimellem ligger foruden to mælkeprodukter, let- og sødmælk, også et surmælksprodukt creme fraiche med en fedtprocent på 18 %. Proteinprocent varierer fra 2,1 % til 3,5 % alt afhængig af fedtprocent.
Opgaven vil omhandle en gennemgang af fedtstoffers og proteiners kemi, samt deres funktion i kroppen. Der vil desuden blive gjort rede for forsøgene og principperne bag laboratoriemetoderne, plus en analyse af resultaterne herfra. Der vil derudover blive vurderet hvilken betydning fedt-indholdet i mejeriprodukter har for folkesundheden. Vægten vil i opgaven især ligge omkring fedtstoffer og ikke nær så meget omkring proteiner.
Forsøgene, hvorved fedt- og protein-procenter i mælkeprodukterne bestemmes, bliver udført på Fødevareregion Ringsteds Afdeling for Levnedsmiddelkemi, hvor en trænet laborant vil udføre parallelforsøg således at man er sikker på at få nogle brugbare målinger af fedt- og proteinindholdet.
Endvidere udføres forsøgene ud fra fortrykte analyseforskrifter i laboratorier, som er bygget til formålet hvad angår sikkerhedskrav, hvilket betyder at det meste af den manuelle del af forsøgene er foretaget i stinkskabe iført kittel og handsker. Nærmere gennemgang af sikkerheden ved hvert forsøg findes i bilagene 8.-11. side 2.

Fedtstoffer
Fedtstoffer også kaldet lipider kan af definition betegnes som stoffer, der er uopløselige i vand og andre polære opløsningsmidler, mens de er opløselige i upolære eller svagt polære opløsningsmidler.
Lipider består af grundstofferne Carbon (C), Hydrogen (H) og Oxygen (O). Carbondelen er altid dominerende og lipidet er derfor upolært , hvilket er nået af det eneste som de har til fælles. Lipider kan opdeles i en række undergrupper på trods af deres store variation, 1. triglycerider og fedtsyrer, 2. phospholopider og sphingolipider, 3. steroider og 4. terpener . I mælkens fedt er det ... Køb adgang for at læse mere

Stor opgave i Kemi om mælkeprodukters fedt- og proteinindhold

[8]
Bedømmelser
  • 30-10-2009
    den er arrg ikk den bedste, det er meget spredt ..men okay.
  • 09-03-2008
    God gennemgang og grundig
  • 10-11-2008
    det er en god opgave
  • 17-12-2007
    god opgave