Eksempel på Analyse og Fortolkning af Lykke Per

 • STX 3.g
 • Dansk A
 • 12
 • 7
 • 2410
 • PDF

Eksempelbesvarelse, Litterær artikel: Eksempel på Analyse og Fortolkning af Lykke Per

Studienets eksempelbesvarelse af den litterære artikel med analyse og fortolkning af uddraget fra "Lykke-Per" af Henrik Pontoppidan, fra eksamen august 2009. I besvarelsen af "Lykke-Per" er der lavet kommentarer til hvert afsnit.

Artiklen indeholder en analyse og fortolkning af Lykke-Per, herunder et fokus på udviklingen i Peers natursyn og en perspektivering til billedet Morgen i Riesengebirche.

BEMÆRK: Dette er en eksempelbesvarelse af opgaven, lavet med det formål at vise hvordan opgaven er bygget op i forhold til trin for trin vejledningen til litterær artikel.

Analysen og fortolkningen af "Lykke-Per" afhænger af den, der laver analysen (subjektivt), og denne opgave skal derfor på ingen måde betragtes som en "facitliste".

Opgaveformulering
Skriv en litterær artikel om uddraget af Lykke-Per. Artiklen skal indeholde en analyse og fortolkning, hvor du bl.a. fokuserer på udviklingen i hovedpersonens natursyn. I en perspektivering skal du inddrage Morgen i Riesengebirge.

Uddrag

Hvilken betydning har det, hvad man tror på? Hvad kan gøre, at man ændrer holdning og begynder at tro på noget helt andet? Nogle mennesker er helt overbevist om, at det, de tror på, er det eneste rigtige. Det kan være en religiøs tro, en overbevisning om, at verden hænger sammen på en helt speciel måde eller, at den teknologiske udvikling er den eneste vej frem. Der kan dog ske pludselige forandringer, der gør, at man får et helt andet livssyn. Dette oplever Per i uddraget fra romanen Lykke-Per skrevet af en det moderne gennembruds mænd, Henrik Pontoppidan i 1898-1904. Per stiller midt i en bjergvandring pludselig spørgsmålstegn ved sin tidligere faste overbevisning om teknologiens herredømme og begynder at overveje den kristne tro. Det moderne gennembrud var den periode, der efterfulgte romantikken, og den helt store fanebærer her var Georg Brandes. Han proklamerede, at litteraturen nu skulle sætte ”Problemerne under Debat”. Perioden var en opbrudstid, hvor den faste, romantiske gudstro blev afløst af Darwinismen og udviklingslæren, mens samfundet langsomt blev omdannet til et moderne industri- og storbysamfund . De samfundsmæssige ændringer kommer til udtryk i både litteraturen og malerkunsten, hvor den romantiske idyl afløses af Det moderne gennembruds fokus på opbrud, udvikling og eksistentialistiske debatter... Køb adgang for at læse mere

Eksempel på Analyse og Fortolkning af Lykke Per

[17]
Bedømmelser
 • 27-04-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  Fint nok - men jeg ville en anden gang nøjes med guldnotatet.
 • 09-05-2011
  ÅRHH SÅ FÅR MAN LIGE SERVERET DET HELE I EN SØLVFLADE ;P
 • 17-01-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Den var rigtig fin, efter min mening.
 • 10-11-2014
  mscdkkkkkkkkkkkkkk mk m d cdckmckmc