SRP: Levnedsmiddelfarver og Matrixregning i Matematik og Kemi

  • STX 3.g
  • SRP (Kemi B, Matematik A)
  • Ingen givet
  • 24
  • 5188
  • PDF

SRP: Levnedsmiddelfarver og Matrixregning i Matematik og Kemi

Studieretningsprojekt (SRP) i Kemi A og Matematik A, der omhandler Levnedsmiddelfarver og matrixregning - i opgaven gennemgår jeg først den kemiske teori for farvestoffers kemiske opbygning, og herefter bruger jeg spektrofotometri til at fremstille en standardkurve for mit farvestof, til kvantitativ brug ved bestemmelse af indholdet af farvestof i blandingen.

Studienets kommentar

Konklusionen i et SRP skal være langt mere udtømmende.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 3
Den generelle teori 4-11
Lidt om lyset som vi kender det 4
Foto/partikler 4
Atomers og molekylers energi 4
Bindingsenergi/excitationsenergi 5
Absorptionsspektre 5
Bindinger/orbitaler 6-7
Sigma og pi orbitaler 7
Syntetiske/azofarvestoffer 7-8
Lysfarver og pigmenter 8-9
Quinolin gult 9
Amaranth 9-10
Lambert Beer's lov 10-11
Matrice lineær ligningssystemer 11-18
Selve forsøget 18-20
Databehandling 20-22
Diskussion/fejlkilder 22-23
Kunklution 23

Uddrag

"Indledning:

Farvestoffer i levnedsmidler er blevet brugt i mere end 2000 år. Førhen tilsatte man hovedsageligt farvestoffer for at skjule madvarernes ringe kvalitet. I dag bruges de til at farve mad eller genopfriske farven i maden, hvis den er blegnet under fremstillingsprocessen.

De kan også bruges til at forstærke en naturlig farve, som for eksempel at gøre jordbæris mere rød. Alt sammen blot for at få maden til at se bedre og mere appetitlig ud. De syntetiske såvel som naturlige farvestoffer, er i dag en integreret del af vores hverdag.

Desværre har syntetiske farvestoffer i blandt andet fødevarer og kosmetik vist sig at fremkalde allergiske reaktioner, ligesom de i visse tilfælde mistænktes for at være kræftfremkaldende, derfor er mange begyndt at protestere mod brugen af de syntetiske farvestoffer i levnedsmidler.

I Danmark er 42 forskellige farvestoffer tilladte i levnedsmidler, og de er primært anvendt i produkter som is, slik, kage, læskedrikke, vin og snacks. Der er dog en grænse for, hvor stor en mængde af disse farvestoffer, der må tilsættes fødevarer.

Rød Breezer indeholder de syntetiske farvestoffer Amaranth med EF-nummeret E123, Allura red AC med EF-nummeret E129, Sulfite ammonia caramel med EF-nummeret E150d.

Orange river energidrik indeholder de syntetiske farvestoffer Quinolingult med EF-nummeret E104, og Sunset yellow med EF-nummeret E110, som alle er godkendte levnedsmidelfarvestoffer, og jeg vil i denne projekt se nærmere på disse, og undersøger hvor stor koncentrationen af dem.

Dette vil jeg gøre ved først at redegøre for forskellige farvestoffers kemiske opbygning. Herefter vil jeg fremstille et absorbtionsspektre af såvel det rene farvestof som findes i blandingen, og af blandingen selv, som videre kan bruges til at fremstille en stanardkurve for farvestoffet opløst i vand.

Når dette er gjort, kan en sammenhæng mellem absorbansen og farvestoffets koncentration findes ved linear regression, og denne sammenhæng kan anvendes til en kvantitativ bestemmelse af indholdet af farvestof i blandingen. Ved udførslen af lineær regression vil jeg benytte matrix lineare systemer, som jeg i opgaven gør rede for. Herudover vil jeg redegøre for den matematiske model, som Lambert-Beers lov er udtryk for."... Køb adgang for at læse mere

SRP: Levnedsmiddelfarver og Matrixregning i Matematik og Kemi

[6]
Bedømmelser
  • 06-12-2014
    I denne opgave kunne jeg bruge 90% af tingene. Alt var faktisk ret godt og meget grundigt beskrevet. Jeg fik hjælp til kemi i alle de afsnit, der var, mens matematikken kun omhandlede Lambert-Beers lov (af hvad jeg skulle bruge i min SRP). Jeg synes ikke der er nogle mangler, udover, at der nogen steder godt kunne have stået lidt mere uddybning. :-)
  • 07-02-2011
    Der var mange detaljer med som gav god forståelse for opgaven. Specielt det med matrixregning er normalt lidt svært at forstå, men her var det meget nemt at forstå
  • 26-11-2015
    weffffffffffffffffffffffffffffffff
  • 05-02-2012
    .................................................

Materialer relateret til SRP: Levnedsmiddelfarver og Matrixregning i Matematik og Kemi.