[29]

Lønningsdag

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Lønningsdag”. Novellen er skrevet af Martin Andersen Nexø. Den blev udgivet i novellesamlingen Muldskud i 1900, men er oprindelig fra 1896. 

“Lønningsdag” skildrer, hvordan en gruppe arbejdere i et stenbrud ikke får udbetalt deres hårdt tiltrængte ugeløn på lønningsdagen. Arbejdsgiveren vil nemlig hellere spille kort om pengene. Novellens sympati ligger klart hos arbejderne og deres fattige familier.

Analysehjælpen indeholder:

Sådan bruger du analysehjælpen.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Novellens fremstilling af arbejderne og deres livsvilkår leder tanken hen på slaver som i oldtidens Ægypten eller i kolonitidens Amerika. Slaver blev gennem historien behandlet umenneskeligt og brutalt. De levede ofte på sultegrænsen og blev brutalt holdt ned med hårde straffe såsom piskeslag. 

I “Lønningsdag” er det fx de lange rækker af arbejdere med bøjede nakker, der minder om slaver. Derudover lever arbejderne på sultegrænsen, har ingen rettigheder og bliver behandlet uden respekt af deres herre i skikkelse af værkejeren og hans søn. 

Novellens slutning leder ligeledes tanken hen på slavelignende tilstande på grund af referencen til piskning:

Men Sønnen griber Pisken, slaar et lystigt Smæld over Arbejderens Hode og klipper med Snærten Huen af ham, saa den triller i Grøften. 

Her bliver arbejderen (næsten) pisket, som om han var en slave. Denne fremstilling af arbejderne er altså et symbol på, at de er samfundets slaver. Det understreger novellens budskab om, at arbejderne udsættes for en uretfærdig og umenneskelig behandling.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Lønningsdag

[29]
Bedømmelser
  • 17-11-2021
    Givet af 2.g'er på STX
    virkelig god hjælp
  • 20-03-2024
    Givet af 2.g'er på STX
  • 19-09-2023
    Givet af 1.g'er på STX
  • 15-05-2023
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse