DHO: Kvinders vilkår i 1870-1915 - Lurad og "En Pyrrhussejr"

 • STX 2.g
 • DHO (Dansk A, Historie A)
 • 10
 • 15
 • 4609
 • PDF

DHO: Kvinders vilkår i 1870-1915 - Lurad og "En Pyrrhussejr"

Dansk/historieopgave skrevet i begge fag om kvinders vilkår i perioden 1870-1915. Den indeholder en redegørelse for kvindens stilling og vilkår i perioden 1870-1915 samt analyse af de to danske tekster "En Pyrrhussejr" fra 1880 af Adda Ravnkilde og "Lurad" fra 1886 af August Strindberg med særlig fokus på kvindefremstillingen.

Studienets kommentar

En god Dansk/historieopgave. Den er fornuftigt inddelt i afsnit som overordnet skaber en god struktur i opgaven.

Den vil være god som inspiration hvis du selv skal skrive en dansk-historie opgave eller en opgave som fokuserer på kvindefremstilling.

Indhold

Problemformulering
Indledning
Indholdsfortegnelse
Kvinder før 1870 i årstal
Borgerkvindens liv
Arbejderkvindens liv
Dansk tekst: En Pyrrhussejr
Dansk tekst: Lurad
Kvindefremstillingen i teksterne
Konklusion
Kildeangivelse
Bilag 1: ”En Pyrrhussejr”
Bilag 2: ”Lurad”

Uddrag

Problemformulering

Jeg vil redegøre for kvindernes stilling og vilkår i perioden 1870-1915.
Ud fra de to danske tekster, ”En Pyrrhussejr” og ”Lurad” vil jeg analysere kvindefremstillingen i de forskellige tekster.
Til sidst vil jeg vurdere hvordan de holdninger, der kommer frem i teksterne, hænger sammen med historien.

Indledning
Jeg vil i denne rapport undersøge de vilkår kvinderne havde i perioden 1870-1915 for at forstå, hvorfor de gjorde oprør. Jeg har valgt at gøre det på denne måde, da det er interessant at forstå baggrunden for kvindefrigørelsen og derfor også den samfundsopbygning, vi har i dag.
Jeg har valgt at fokusere på borgerkvinderne og arbejderkvinderne, da kvinderne i landbruget ikke udviklede sig specielt i perioden.
Jeg vil ved hjælp af to hovedbøger, Kvindfolk 1600-1900 og Kvindfolk 1900-1980, skrive redegørelsen. Da det er de samme årstal og beskrivelse der går igen, har jeg valgt disse to kilder, da jeg mener, de belyser emnet klart og tydeligt.
Jeg vil igennem analyse og fortolkning af to danske tekster beskrive kvindefremstillingerne og undersøge, hvordan disse hænger sammen med kvindernes vilkår ifølge historien.

---

En Pyrrhussejr
Adda Ravnkilde, var en af de eneste af tidens forfatterinder, der ikke skrev under pseudonym. Efter almindelig skolegang, privatundervisning og undervisning i Zahles pigeskole blev hun sendt ud som huslærerinde i et indremissionsk hjem, for at holde hende fra gennembrudslitteraturen. Her skrev hun i smug ”En Pyrrhussejr”, som er en novelle, udgivet i 1884 tydeligvis inspireret af realismen…
Novellen handler om den 17-årige provstedatter Elisabeth og hendes søster Astrid. Begge bliver gift, men Elisabeth må opgive sine drømme, og Astrids mand er hende utro.
I starten af novellen beskrives Elisabeth, som livsglad og fri: ”Hun stod med opknappet kåbe, hatten skudt bag af nakken og et par halvt udsprungne forårsblomster i hånden: en legemliggørelse af den unge vår, så overmodig, så sund og fornøjet som aprildagen selv” . Derudover er hun målbevidst og selvsikker, hun vil være forfatterinde og nærer ingen tvivl, om dette vil lykkedes. Hendes søster ...

---

Dansk tekst: Lurad
Lurad er en fiktiv, episk novelle, den skrevet af August Strindberg i 1886. Novellen er skrevet under det moderne gennembrud, også denne er inspireret af realismen.
Strindberg fortæller om en pige, som i starten bliver ført sammen med en løjtnant af hendes moder. Pigen kommer fra en god familie, hvor faderen er købmand, derfor skal pigen også giftes godt. August Strindberg kalder denne sammenførelse for ”den naturliga akt” , han ser altså det arrangerede ægteskab som idealet, men samtidig lægger han meget vægt på pyntningen af kvinderne, derfor kommer det hele til at virke lidt ironisk, hvilket jeg vil komme tilbage til.
Han beskriver det unge ægtepars liv ud fra enkelte samtaler og skænderier, det viser sig pigens fader ikke har betalt hele medgiften og senere går konkurs, løjtnanten må derfor forsøge forældrene også. Til sidst bliver de skilt, men løjtnanten må forsørge kvinden til hendes død.
Strindberg skriver, hun spørger løjtnanten, om han vil elske hende i nød og lyst, men med øjnene... Køb adgang for at læse mere

DHO: Kvinders vilkår i 1870-1915 - Lurad og "En Pyrrhussejr"

[7]
Bedømmelser
 • 06-02-2011
  Givet af 2.g'er på STX
  God opgave, brugte den mest som skabelon til at se hvordan en DHO skal opbygges.
 • 27-02-2013
  Givet af HHX-elev på 2. år
  Meget brugbar, når man har om kvinders vej til ligestilling.
 • 26-05-2016
  FBFGBBGFBBFGBBGFBFGB
 • 08-05-2011
  Givet af HHX-elev på 2. år
  Fin fin opgave.................

Materialer relateret til DHO: Kvinders vilkår i 1870-1915 - Lurad og "En Pyrrhussejr".