SOP om kvinder i Spanien i Spansk og Samfundsfag

 • HHX 3. år
 • SRP (Spansk A, Samfundsfag B, SOP)
 • 7
 • 18
 • 6810
 • Word2003

SOP om kvinder i Spanien i Spansk og Samfundsfag

SOP i Spansk og Samfundsfag om kvinder i Spanien, og hvordan deres levevilkår har ændret sig siden Franco-diktaturet sluttede i 1975. Opgaven redegør først for kvindernes udvikling i Spanien fra 1970'erne frem til i dag.

Dernæst redegøres for den moderne, spanske kvinde idet en analyse af Pedro Almodóvars 'Hable con ella' bliver inddraget, og spanske kvinders vilkår sammenlignes med danske kvinders.

Til sidst diskuteres hvorfor de forskellige forskelle eksisterer mellem danske og spanske kvinder. Derudover vurderes det, hvordan de spanske kvinders levemåde har indvirkning på det spanske samfund.

Opgaveformulering

Beskriv kort den udvikling som kvinderne i Spanien har gennemgået siden 1970erne og frem til i dag.

Redegør for den moderne, spanske kvindes levevis og levevilkår, og sammenlign med den danske kvindes. Her kan fx inddrages en analyse af filmen Habla con ella af Pedro
Almodóvar med henblik på at diskutere filmens portrættering af kvinden.

Diskutér hvilke faktorer, der kan spille ind på de forskelle, der måtte være på kvinderne imellem de to lande. Vurdér til sidst hvordan kvindernes levemåde i Spanien har indvirkning på det spanske samfund både nu og i fremtiden.

Studienets kommentar

Studieområdeprojekter på hhx hed tidligere studieretningsprojekter (SRP). Eksemplet her er skrevet som et SRP. Der er enkelte forskelle mellem de to opgavetyper. I dag skal du fx ikke skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk. De fleste krav er dog ens, så du kan sagtens bruge eksemplet til at få gode idéer til dit SOP.

Den bedste måde at bruge eksemplet er ved at bruge SOP-bogen sideløbende. SOP-bogen er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Uddrag

"Indledning
Siden 1970erne og frem har den spanske kvinde gennemgået en utrolig udvikling i takt med, at det spanske samfund har befriet sig fra resterne af Francos lange diktatur og den katolske kirkes værdier, traditioner og moralske visioner. Samtidig med at levevis og levevilkår har ændret sig i en positiv retning for kvinderne ses der også tendenser på, at denne udvikling har en indvirkning på det spanske samfund i begge retninger. Flere spanske kvinder uddanner sig, skaber karriere og sin egen identitet ligesom i mange andre europæiske lande, men fødselstallet ligger som det laveste i Europa. Færre kvinder gifter sig og i en senere alder, alligevel stiger antallet af døde kvinder forårsaget af hustruvold hvert år. Sammenlignet med fx Danmark ses nogle af de samme samfundstendenser men langt fra i samme omfang som i Spanien. Den spanske filminstruktør Pedro Almodóvar sætter fokus på kvindens rolle i Spanien og, hvordan ændringerne i samfundet skaber forvirring i identiteten som en kvinde i Spanien. Med fokus på den spanske kvinde:

”Beskriv kort den udvikling som kvinderne i Spanien har gennemgået siden 1970erne og frem til i dag.
Redegør for den moderne, spanske kvindes levevis og levevilkår, og sammenlign med den danske kvindes. Her kan fx inddrages en analyse af filmen Habla con ella af Pedro Almodóvar med henblik på at diskutere filmens portrættering af kvinden.
Diskutér hvilke faktorer, der kan spille ind på de forskelle, der måtte være på kvinderne imellem de to lande. Vurdér til sidst hvordan kvindernes levemåde i Spanien har indvirkning på det spanske samfund både nu og i fremtiden.

Med henblik på ovenstående, vil jeg gøre kort rede for kvindernes udvikling i Spanien siden 1970erne og frem til i dag med fokus på de forskellige historiske begivenheder, der har været med til at påvirke tendenserne. Derudover vil jeg kigge på de sociale forhold. Her inddrager jeg en analyse af filmen Habla con ella af Pedro Almodóvar, hvor jeg vil diskutere måden Almodóvar har portrætteret den spanske kvinde. Herudover vil jeg se på de faktorer, som kunne forstærke forskellene mellem den spanske kvinde og danske kvinde i dag. Til sidst vil jeg vurdere, hvordan kvindernes levemåde påvirker det spanske samfund både nu og i fremtiden.

Siden 1970erne til i dag
Efter den spanske borgerkrig fra 1936-39 sluttede fik Spanien ikke længe til at slikke sårene. Landet fik efterfølgende i 1939 en fascistisk diktator, som igennem sit næsten 40 årige diktatur havde mange navne. De fleste kender ham som Franco. Han havde ikke nogen egentlig politisk ideologi men indgik i en koalition med den katolske kirke og den nationalistiske bevægelse Juntas de Ofensiva Nacional –Sindicalista (JONS). Selve koalitionen blev kaldt ”Movimiento Nacional” og var mere et konservativt, højreorienteret regime, med fokus på orden og stabilitet frem for en konkret politisk vision..« Den katolske kirke havde i mange år oplevet modstand fra den spanske befolkning inden Franco kom til magten. Da de begyndte at samarbejde med Franco, fik de meget frie hænder til igen at få det spanske folk i skak, så den Katolske Kirke igen kunne styre folket med fast katolsk hånd uden den modstand de havde oplevet de senere år. Inden Franco kom til magten havde den spanske kvinde nemlig stemmeret, ret til skilsmisse, kunne få foretaget en abort lovligt, rejse når hun havde lyst osv. Alt dette skulle ændres da Franco og den katolske kirke begyndte at arbejde sammen. En diktator og kirken, i et samarbejde, førte til kvinden blev underlagt kirkens værdier, traditioner og moralske traditioner. Hendes rolle i samfundet ændrede sig fra et individ til hendes basale rolle: At føde børn og være hjemmegående hustru. Inden kvinden blev gift var hun underlagt sin far, når kvinden så var blevet gift, blev hun underlagt sin mand totalt. En kvinde kunne hverken rejse eller for den sags skyld åbne en bankkonto. Skævhederne i samfundet mellem manden og kvinden blev, som årtierne gik, stadfæstet i den spanske mands tankegang. Han var i total kontrol i hjemme og havde endda ret til at slå sin kone eller ugifte datter ihjel, hvis kvinden på nogen måde havde vanæret sin far/mand.Dette kunne lade sig gøre, da de højt placerede positioner i Spanien, under Francos styre, blev ledet af mennesker, som..."... Køb adgang for at læse mere

SOP om kvinder i Spanien i Spansk og Samfundsfag

[8]
Bedømmelser
 • 09-12-2012
  Jeg synes at det står lidt sløjt til med kilderne hist og her. Men ellers fin og inspirerende opgave.
 • 15-12-2009
  super opgave! enkelte stavefejl og gentagelser, men generelt en god og sammenhængende opgave
 • 18-12-2013
  God beskrivelse af hele emnet
 • 29-05-2013
  Virkelig god opgave! super gode og relevante ting du får med i teksten!

Materialer relateret til SOP om kvinder i Spanien i Spansk og Samfundsfag.