Kvindens stilling i ægteskab og samfund i 1800-tallet

  • STX 1.g
  • Dansk A
  • 12
  • 10
  • 4237
  • PDF

Kvindens stilling i ægteskab og samfund i 1800-tallet

En større opgave skrevet i Dansk A om kvindens stilling i ægteskabet og samfundet i 1800-tallet. Opgaven analyserer og fortolker Henrik Ibsens "Et dukkehjem" med henblik på Noras oprør og bruger dermed danskfagets metoder, men indeholder også en historisk redegørelse.

Problemformulering
Hvordan tolkes kvindens rolle i ægteskabet i perioden 1870-1890, belyst ud fra tekster af Henrik Ibsen og Edvard Brandes?

Indhold

Problemformulering s. 2
Præsentation af perioden samt forfattere s. 2
Grundig analyse og fortolkning af ”Et dukkehjem,” med henblik på Noras oprør s. 3
- Kort handlingsresume af hele dramaet
- Karakteristik af Nora, herunder hendes udvikling og adfærd
- Fortolkning af Nora og Thorvalds ægteskab
- Forfatterholdning
- Delkonklusion
Kort analyse og fortolkning af hovedtrækkene i ”Et besøg,” med fokus på sædelighedsfejden s. 7
- Karakteristik af Florizel
- Neergaards reaktion
- Delkonklusion
Perspektivering til forsidebilledet ”Ægteskab” af Willumsen .s.10
- Skildringen sættes i perspektiv med periodens karakteristika
Konklusion s. 10
Litteraturliste s. 11

Uddrag

Præsentation
Det moderne gennembrud (naturalismen), 1870-1890, er under grundlæggeren Georg Brandes. Han erklærede, ved en forelæsning i 1871, at litteraturen ikke længere skulle handle om drømme og idealer men om kendsgerninger og virkelighed. En samtidig litteratur skulle være realistisk efter naturvidenskabelige principper, og den skulle samtidig sætte problemer under debat. Dermed fik litteraturen fokus på datidens centrale problemer som for eksempel undertrykkelse af det enkelte individ. Et af de hovedpunkter Brandes ønskede behandlet, var kvindens stilling i ægteskab og samfund. For at indfange denne problemstilling måtte forfattere være objektive iagttagere ude i den virkelige verden. Forfatterne måtte have tilgang til problemerne gennem en positivistisk metode, hvor der blev opstillet hypoteser, gennemført en række forsøg og til sidst konkluderet. Naturalismen siges at være et opgør med romantikkens idealisering. Samfundet blev radikalt og rationelt nytænkende og det enkelte, undertrykte individ blev frigjort. Litteraturen blev i denne periode kollektivbevidst, og handlede ikke længere om jeget men om en gruppes undertrykkelse og kamp om frihed. Henrik Ibsen og Edvard Brandes er blandt de forfattere, der gennem deres litteratur, hævder kvinders ret til at udfolde sig i en førægteskabelig fase, parallelt med det modsatte køn. Henrik Ibsen skrev i 1879 dramaet ”Et dukkehjem.” Stykket var meget debatvækkende, da det kom på den tid, hvor kvindefrigørelsen stadig var på et tidligt stadie. Ibsens kvindelige hovedperson, Nora, bliver en afspejling af datidens kvinde samt hendes emancipation, idet hun gør oprør mod sin mand. På samme måde afspejles hovedpersonen i Edvard Brandes drama fra 1882, Florizel, i og med hun får sin mand, Neergaard, til at bukke under og lade hende blive i deres ægteskab på trods af hendes dristige handlinger i fortiden... Køb adgang for at læse mere

Kvindens stilling i ægteskab og samfund i 1800-tallet

[6]
Bedømmelser
  • 05-05-2011
    det er en god opgave man får mange inspirationer :)
  • 27-12-2013
    God opgave, fandt masser af inspiration.
  • 17-05-2012
    Tusind tak har hjulpet mig meget
  • 12-12-2011
    Givet af 2.g'er på STX
    meget fint og grundig opgave!