Kvinder og kønsroller

Kønsroller i antikkens Grækenland

Kønsrollerne i antikkens Grækenland var meget ulige og klart definerede. Der var en tydelig magtfordeling og fordeling af roller mellem mænd og kvinder. Manden var familiens suveræne overhoved, stod for at forsørge den og tog alle væsentlige beslutninger. Kvinden skulle passe hjem og børn, adlyde sin mand og leve op til strenge normer for sin adfærd.

Groft sagt var samfundslivet mændenes område, mens hjemmet var kvindernes. Mænd var meget aktive i det offentlige liv i forbindelse med bl.a. politik, handel, teater og idrætslege. I Athen og andre demokratier lå al magt i samfundet hos de mandlige borgere. Kvinder i middel- og overklassen levede meget tilbagetrukne liv, hvor de sjældent viste sig uden for hjemmet. Sammenlignet med nutiden var der altså ingen form for ligestilling mellem kønnene i antikken.

Kvinders vilkår 

En pige var under sin fars myndighed, indtil hun blev gift, hvorefter hun overgik til ægtemandens myndighed. En ung kvinde blev normalt giftet bort i 15-årsalderen til en noget ældre mand, som faren havde aftalt ægteskab med. Ægtemanden havde, også af denne grund, et stort overtag i autoritet i forhold til ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind