Blodsukkerregulering og glykæmisk indeks | Rapport

  • STX 3.g
  • Biologi A
  • 12
  • 9
  • 2245
  • PDF

Blodsukkerregulering og glykæmisk indeks | Rapport

Vi udfører en blodsukkermåling og undersøger kulhydratstofskiftet og regulering af blodglukose. I forsøget ser vi på virkningerne af insulin og glukagon på blodsukker og kulhydratstofskiftet.

Teoridelen indeholder en gennemgang af madens bestanddele og fordøjelsessystemet, med fokus på kulhydratstofskiftet og dets indvirkninger på blodsukkerkoncentrationen under, efter og imellem måltider.

Formål
Formålet er at undersøge hvordan indtagelsen af forskellige kulhydratkilder påvirker blodsukkerkoncentrationen samt sult/mæthedsfornemmelsen over tid. Vi undersøger blodsukkerniveauet ved en blodsukkermåling.

Lærers kommentar

Meget god rapport. Se kommentarer. 12

Lærers kommentarer og rettelser står løbende i dokumentet.

Indhold

Formål
Hypotese
Teori
Det glykæmiske indeks
Materialer
Fremgangsmåde
Resultater
Efterbehandling og diskussion
Fejlkilder
Konklusion

Uddrag

Materialer til forsøg med kuldhydratstofskifte:

Glukosemåler
Strips
Ur
Køkkenrulle
Blodpenne og lancetter
4 forskellige kulhydratholdige fødevarer(HER; Glukose, Cola, Æbler og rugbrød)

Fremgangsmåde til forsøg med kuldhydratstofskifte:

Forsøget behøver fire forsøgspersoner, som hver får uddelt en af de fire kulhydratholdige fødevarer. Før forsøget bør forsøgspersonerne kun have spist et let måltid og drukket vand, for at optimere resultatet.

Fødevarerne udvælges og der beregnes ud fra varedeklarationen eller en kostvurderingstabel, hvor mange gram af den pågældende fødevare der skal indtages. Doseringen er en afpasset form for glukosebehandling, hvor personen indtager en glukoseopløsning som indeholder det antal g. kulhydrat som personen vejer i kg.(1g kulhydrat pr. kg legemsvægt, dog max. 75g).

Inden forsøgets start får forsøgspersonerne målt deres blodsukkerkoncentration, og der noteres om hvorvidt personen føler sult eller mæthed ud fra en subjektivitetsskala. Denne skala går fra 1-5, hvor 1 er 'meget mæt', 5 er 'meget sulten', og 3 defineres som hverken eller.

De kulhydratholdige fødevarer indtages derefter hurtigst muligt, og tiden startes når den sidste bid/slurk er indtaget(ved brød og frugt startes tiden når mængden er halvt indtaget). Herefter måles blodsukkerkoncentrationen løbende over to timer, ved tiderne 0, 10, 20, 30, 45, 60, 90 og 120 min. Det noteres også medløbende hvordan personens sult/mæthedsfølelse forandres... Køb adgang for at læse mere

Blodsukkerregulering og glykæmisk indeks | Rapport

[6]
Bedømmelser
  • 24-09-2010
    meget brugbar. dog et meget langt teori stykke.
  • 08-06-2011
    Helt fin besvarelse, men ja, lidt lang teori
  • 30-05-2016
    forståelig og gode detaljer
  • 24-10-2013
    ----------------------------