SRP om Krypteringens udvikling - Enigma og Kodning

 • STX 3.g
 • SRP (Historie A, Matematik A)
 • 10
 • 32
 • 7777
 • PDF

SRP om Krypteringens udvikling - Enigma og Kodning

Dette SRP i Matematik A og Historie A, beskriver krypteringens udvikling op til og med den tyske indvadering af Polen under 2. verdenskrig.

Rent matematisk bliver mono og de fleste polyalfabetiske kryptsystemer inkl. Enigma's Permutationer gennemgået. Og så bliver Polakkernes dekryptering også beskrevet.

Historisk bliver de begivenheder, hvor kodning har haft en stor betydning, beskrevet. Derudover bliver mellemkrigstiden og Polens situation beskrevet, så man bedre kan forstå hvorfor polakkerne arbejde i døgndrift for at bryde Enigma.

Studienets kommentar

Bemærk: I dette SRP er der ikke analyseret kilder i historie. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 2
Indledning 2
Krypteringens udvikling op til 2. Verdenskrig 3
Fra Herodot første beskrivelser til Mary Stuarts henrettelse 3
Fra ”Le chiffre Indéchiffrable” til Scherbius' Enigma 5
Enigma-maskinen 7
Enigma – opbygning og dens indstillinger 7
Permutation 10
Polen i mellemkrigstiden 15
Polakkernes dekryptering og replica af Enigma 17
Forbedring af Enigma 19
Starten af den kolde krig 20
Konklusion 21
Litteraturliste 22
Billeder 22
Internetkilder 22
Bøger 23
Andet 23
Bilag 24
Bilag 1 24
Bilag 2: 24
Bilag 3: 25
Bilag 4: 26
Bilag 5: 27
Bilag 6: 28
Bilag 7: 29

Uddrag

I løbet af hele menneskets historie har man brugt skjulte beskeder. Denne form for skjulte beskeder er blevet udviklet gennem flere tusinde år i takt med, at de er blevet afsløret og derfor har mistet deres vigtigste opgave, nemlig at være skjulte beskeder. Disse skjulte beskeder har sat dybe spor op igennem historien, da de har været med til at afgøre krige, attentater og andre intriger.

Der findes mange forskellige måder at skjule sit budskab i en tekst på, og det er kun fantasien og senere den industrielle, samt matematiske udvikling, som har sat grænser for denne ”hemmelige skrift”.

Normalt, når man hører ordene koder og kryptering, tænker man enten på forskellige krige, da kryptering normalt forbindes med krige, da der er her, de bliver brugt i størst omfang og har størst betydning. Eller også tænker man på computere, internettet, ens netbank osv., for her bliver koder også brugt til f.eks. at sætte en hjemmeside op, lave et computerspil, og vigtigst af alt sikre ens kommunikation og penge for andre mennesker.

I denne opgave vil jeg dog kun fokusere på krypteringens udvikling, som primært er sket omkring nogle af verdens største krigsslag, og gennemgå denne.

I blandt de mange krigsslag og uenigheder, jeg kommer forbi, imens jeg kortlægger kryptsystemernes historie op til 2. Verdenskrig, vil jeg stoppe og kigge på et af de mest indflydelsesrige kryptsystemer i verdenshistorien, nemlig Enigma-maskinen under 2. verdenskrig.

Her vil jeg beskrive den matematisk og prøve at forklare, hvordan den kunne brydes vha. af matematik. Ydermere vil jeg gå i dybden med Polens situation i mellemkrigstiden, og hvorfor det netop var dem, som så ihærdigt prøvede at bryde Enigma-maskinen... Køb adgang for at læse mere

SRP om Krypteringens udvikling - Enigma og Kodning

[3]
Bedømmelser
 • 23-11-2013
  Meget svært emne men ellers er det skrevet meget forståeligt .
 • 17-12-2011
  En udmærket opgave. Savner måske lidt mere matematik.
 • 07-03-2013
  Givet af Studerende på 1. år
  Den kan bruges, men der er mangler.