Romananalyse af Hærværk

 • STX 3.g
 • Dansk A
 • 10
 • 4
 • 1484
 • PDF

Romananalyse af Hærværk

Opgaven handler om Tom Kristensens bog "Hærværk". I opgaven finder du en analyse og fortolkning af Hærværk med fokus på hovedpersonen. Derudover diskuteres Hærværk i forhold til ekspressionismen og temaet selvødelæggelse.

Elevens kommentar

Det virker som om jeg har lavet to indledninger og det trækker lidt ned.

Uddrag

I romanen ”Hærværk” (1930), skrevet af Tom Kristensen, stifter vi bekendtskab med hovedpersonen Ole Jastrau. Ole Jastrau er litteraturredaktør på Dagbladet og er gift med Johanne, som han har sønnen, Oluf, på 3 år med. De tre bor sammen i en lejlighed i Istedgade på Vesterbro. Romanen foregår om foråret, et sted i de sene tyvere, og strækker sig over et år.
På mange måder lever Ole Jastrau udadtil et præsentabelt, borgerligt liv. Men som man læser videre i romanen, opdager man hurtigt, at Jastrau befinder sig dårligt i sit liv. En dag får han besøg af de to kommunister Stefan Steffensen og Bernhardt Sanders. De to puffer i kapitlet ”Mellem meninger” til Ole Jastraus i forvejen usikre indre balance. Jastrau var i sine unge dage en kommunistisk rebel men er på sine gamle dage blevet både borgerlig og lettere karakterløs.
Efterfølgende er læseren vidne til Ole Jastraus livshærværk, hvor han går fra job, forlades af kone og søn, og dykker i det hele taget ned på bunden af sit jegs personlige dyb. En tro følgesvend gennem hele dette lange selvhærværk er alkoholen – han åbner da også allerede sin første genstand på side 23, og resten af romanen opleves gennem én lang rus, hvor Ole Jastrau famler sig igennem sin tilværelse.

Hærværket og ekspressionismen
Romanen ”Hærværk” kræser altså rundt om Ole Jastraus nedrivning af sit liv og sin personlighed.
Selvødelæggelsen i ”Hærværk” kan på den ene side anskues som et udtryk for ekspressionismens opfattelse af virkelighed... Køb adgang for at læse mere

Romananalyse af Hærværk

[1]
Bedømmelser
 • 10-05-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  For lang indledning, ellers gode pointer.