Kostanalyse

Her får du hjælp til at skrive rapport om kostanalyse. Rapporthjælpen giver ideer til, hvad du kan komme ind på i rapportens forskellige afsnit. Vi viser også eksempler på, hvordan de enkelte afsnit kan se ud.

Rapporthjælpen er skrevet til brug i Biologi eller Bioteknologi, men kan også være nyttig, hvis du udfører kostanalyse i andre fag, f.eks. Idræt. 

Hvad går øvelsen ud på?

Rapporten analyserer en gymnasieelevs kost på en bestemt dag og vurderer, om kosten lever op til kroppens ernæringsmæssige behov. Du kan også bruge rapporthjælpen, selvom du analyserer f.eks. ét måltid eller en hel uges kost.

Forskellige skoler bruger mange forskellige programmer og hjemmesider til at udføre kostanalyser. Du kan bruge rapporthjælpen, uanset hvilket kostberegningsprogram I bruger på jeres skole.

Hjælp til rapportens afsnit

Her kan du se et uddrag af rapportens teoriafsnit

Kroppen har brug for den rette kost af forskellige årsager.

Kroppen bruger kosten som brændstof til sin respirationsproces, som danner ATP. ATP er er et energiholdigt molekyle, som driver langt de fleste energikrævende processer i kroppen. Kroppen danner ATP ved at forbrænde de tre makronæringsstoffer kulhydrater, fedtstoffer og proteiner (og alkohol, hvis det indgår i kosten). Kulhydrater, fedtstoffer og proteiner indeholder hhv. 17 kJ, 37 kJ og 17 kJ pr. gram. Makronæringsstofferne skal dække vores daglige energibehov, som er ca. 11.800 kJ for mænd og 9.800 kJ for kvinder. Det præcise energibehov afhænger dog af f.eks. kropsstørrelse og aktivitetsniveau. Jeg undersøger i øvelsen, om mit energiindtag svarer nogenlunde til det generelle behov for kvinder.

Kroppen bruger desuden byggestenene i kosten til at danne nye molekyler, f.eks. når celler skal udskiftes. Aminosyrerne i proteiner bruges til at danne nye proteiner i kroppen, og fedtstoffer bruges til bl.a. nye cellemembraner og hormoner. Kulhydrater bruges primært som brændstof og ikke så meget som byggesten til nye celledele.

Kostens sammensætning af de tre makronæringsstoffer er ikke ligegyldig. Kroppen skal have de forskellige byggesten i de rette mængder, og en skæv sammensætning af næringsstofferne kan desuden være sundhedsskadelig. Proteiner, kulhydrater og fedtstoffer bør dække hhv. 10-20 %, 45-60 % og 25-40 % af kroppens daglige energibehov ifølge myndighedernes anbefalinger. Jeg undersøger i øvelsen, om min kost lever op til denne energifordeling.

Højst 10 % af energibehovet bør desuden dækkes af mættet fedt (dvs. fedt med fedtsyrer uden dobbeltbindinger, især fra animalske fødevarer og margarine). Umættet fedt (fedtsyrer med dobbeltbindinger) fra planteolier, kerner, nødder og fede fisk er sundere for kroppen end mættet fedt. Mættet fedt...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kostanalyse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.