SRP om Kosovo-Konflikten i Samfundsfag A og Historie A

 • STX 3.g
 • SRP (Historie A, Samfundsfag A)
 • 10
 • 22
 • 8879
 • PDF

SRP om Kosovo-Konflikten i Samfundsfag A og Historie A

SRP om konflikten i Kosovo (Kosova), skevet i fagene Samfundsfag A og Historie A.

I opgaven gennemgår jeg Jugoslaviens historie, samt de krige der har ramt landet, og den brutalitet hvormed de forskellige folkeslag har angrebet hinanden.

Herefter analyseres situationen i forhold til det internationale samfund, og hjælpen der er blevet ydet herfra, samt en eventuel løsning af konflikten - dette munder ud i en diskussion af muligheden for et selvstændig Kosovo.

Studienets kommentar

Bemærk: Da dette SRP er skrevet, da SRP stadig var en ny opgavetype, er der ikke analyseret kilder i historie. Det forventer man i SRP'er idag. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract side 3
Indledningen side 4
Redegørelse: 1,0 Jugoslavien – historie, krig og brutalitet side 5
1,1 Tito og kommunismen side 5 – 6
1,2 De blodige spor i Bosnien side 6 -7
1,3 Kosova – Selvstyre, folkehelt og den blodige sandhed side 7 -8
1,4 Den albanske drøm side 8-9
1,5 Situationen efter 2. verdenskrig og urolighederne i 1990'erne side 9-10
Analysen: 2,0 Hjælpen udefra – FN, NATO og EU's rolle i løsningen af konflikten side 11
2,1 Ingen udvej – løsningen blev bomberegn nede over Beograd? side 11-13
2,2 Realisme, idealisme eller det helt tredje – motiverne fra Nato (USA)? Side 14-15
Diskussion: 3,0 Et ”selvstændigt” Kosova side 16
3,1 Definitionen af to folkeslag der ønsker det samme stykke jord side 16-18
3,2 Fremtiden med de mange udfordringer side 19-20
Konklusion: side 21
Litteraturliste: side 22-23

Uddrag

Indledning:
Balkan-området er igennem en årrække beskrevet som ”Europas krudttønde” og opløsningen af den gamle kommunistiske stat Jugoslavien med de mange folkeslag og religioner er ikke sket fredeligt. Således er alle tidligere republikker nu selvstændige stater i dag med hver især deres egen kamp og historie. Kulminationen på det hele var i februar 2008 hvor Kosova udråbte sig uafhængigt af Jugoslaviens tidligere stærkeste republik, Serbien. Nogle af de værste katastrofer der begået på menneskeheden har fundet sted i Kosova i slut 90'erne, og det er den værste forfølgelse af et folkefærd, en identitet og religion man har set siden 2.verdenskrig hvor jøderne blev forfulgt af nazisterne. Netop Kosova er symbolet på to folkefærds historie, den albanske og serbiske. En historie der handler om nationalfølelse, identitet, besættelse og evig krig. For netop blodig krig var hvad der herskede i både Slovenien, Kroatien og Bosnien i deres kamp på selvstændighed i 90'erne. Men hvordan kunne det lade sig gøre at nationalismen i Balkan skulle koste så mange ofre? Hvorfor greb omverdenen ikke tidligere ind?

Denne opgave belyser hvordan opløsningen af det tidligere Jugoslavien fandt sted og den derefter fremprovokerede nationalisme som kostede store menneskelige tab. Samtidig vil udviklingen for kosova-albanernes historie beskrives. En tidslinje tegnes over udviklingen i Kosova-konflikten, samt en forklaring over hvordan Slobodan Milosevic kom til magten og startede en etnisk udrensning i Kosova. Konflikten fik stor opmærksomhed hos det internationale samfund, hvor henholdsvis FN og ikke mindst, NATO spillede en vigtig rolle som i denne opgave vil blive analyseret med henblik på deres forskellige rolle og motiver.
Endeligt tages Kosovas ”selvstændighed” op til diskussion, hvor støtten til uafhængigheden er splittet i både EU og FN-lande. Ydermere vil Kosovas nye fremtid som ”NEW BORN” analyseres og diskuteres om man kan retfærdiggøre erklæringen.

1,0 Jugoslavien – historie, krig og brutalitet
For at få et bedre indblik i Kosova-konfliktens baggrund samt dens udvikling vil undertegnede indlede med at redegøre for Balkans historie med særlig henblik på Jugoslavien og dernæst på Kosovas situation under det gamle Jugoslavien.

Når man siger Jugoslavien forbindes en masse associationer til den gamle kommunistiske stat, som bestod af en sammensætning af forskellige folkeslag som serbere, kroatere, montegrinere, bosniere, slovenere, makedonere og kosova-albanere. Men mest kendetegnene for det gamle Jugoslavien er at der evig og altid har hersket krig og ødelæggelse i området på Balkan-halvøen. Under den første verdenskrig (1914 – 1918) blev det første Jugoslavien født hvori det bestod af sydslaviske folkeslag mest dominerende af serbere, deraf også navnet ”Kongeriget af Serbere, Kroater og Slovenere” som staten tilkendte sig. Netop den serbiske dominans var optakten til konflikten, hvilket fik de etniske konflikter til at blusse op i en regulær borgerkrig mellem kroatere og serbere under 2.verdenskrig. Kroaterne anført af... Køb adgang for at læse mere

SRP om Kosovo-Konflikten i Samfundsfag A og Historie A

[2]
Bedømmelser
 • 03-03-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  Meget god inspiration og god opgave . Flot!!
 • 14-03-2014
  dsagsagsdgsdgdsagdsagdsgsdgsdgsadgsadgsadg