Konisk Pendul - rapport i fysik

  • HTX 3. år
  • Fysik A
  • 10
  • 20
  • 2290
  • PDF

Konisk Pendul - rapport i fysik

Forsøgets formål er at sammenligne målte omløbstider med de beregnede for et konisk pendul. Vi viser også, hvordan man udleder omløbstiden for et konisk pendul ved hjælp af teori for en jævn cirkelbevægelse.

Lærers kommentar

Flot lavet!

Indhold

Forord
Formål
Teori
Fremgangsmåden
Målinger og resultater
Resultatbearbejdning
De teoretiske værdier
Fejlkilder og usikkerheder
Usikkerhedsberegning
Diskussion
Konklusion
Bilag
Vinkelbestemmelse
Bestemmelse af omløbstider
Bestemmelse af afvigelser

Uddrag

Inden opstilling af forsøget skulle der først tages målinger på de fysiske størrelser. De to forskellige snorlængder blev målt med en lineal – her har vi vurderet at usikkerheden er på plus-minus 0,01 m, da linealen nemlig er inddelt i millimeter. Det samme har vi gjort for de to omdrejningsbaner (gryde og vægt). Vi målte deres diameter og delte det med to for at få det i radius – usikkerheden blev vurderet til plus-minus 0,01 m. Bemærk, at vægten altså er en rundformet genstand. Og endelig har vi målt massen de to forskellige nøgler der blev brugt som omdrejningsgenstand – her har vi vurderet at usikkerheden er på plus-minus 0,0001 kg.
Nu vil jeg beskrive hvordan forsøget blev udført. Vi binder en snor til et stativ i den ene ende af snore, og binder nøglen i den anden ende. Nøglen befinder sig nu over centrummet af omløbsbanen (grydelåg eller vægt). Nøglen sættes i svingninger ved hjælp af håndkraften, og nøglen skal nu følge omløbsbanen så godt som muligt. Når nøglen har svinget i fem omdrejninger skal der straks tages tid. Tiden deles med fem for at bestemme omløbstiden for én omdrejning. Usikkerheden på det målte tid blev vurderet til plus-minus 0,1 s for de fem omdrejninger, som altså svarer til 0,02 s for én omdrejning... Køb adgang for at læse mere

Konisk Pendul - rapport i fysik

[1]
Bedømmelser
  • 05-11-2015
    Den er virkelig gennemtænk og godt udført