SRP om Konflikten i Nordirland i Engelsk og Samfundsfag

  • STX 3.g
  • SRP (Engelsk A, Samfundsfag A)
  • 10
  • 27
  • 7312
  • PDF

SRP om Konflikten i Nordirland i Engelsk og Samfundsfag

SRP om Konflikten i Nordirland, skrevet i fagene Engelsk A og Samfundsfag - I opgaven gør jeg rede for konfliktens årsager, og undersøger den nuværende situation samt kigger på fremtidige perspektiver for udviklingen af konflikten.

Opgaveformulering

Jeg vil i denne opgave gøre rede for baggrunden for og udviklingen af konflikten i Nordirland. Herefter vil jeg gennem den samfundsteoretiske metode diskursanalyse analysere to taler for at finde ud af hvordan henholdsvis katolikkerne og protestanterne italesætter konflikten.
Den ene taler er den republikanske Martin McGuinness’ tale, og den anden tale er den unionistiske Nigels Dodds’ tale. Samtidig med at de to talere repræsentere den katolske og den protestantiske fløj, tilhører de Sinn Fein og DUP, der er de to partier, der ligger længst ude på fløjene.
Til sidste vil jeg kigge på hvilke fremtidsperspektiver, der er for et politisk samarbejde mellem katolikker og protestanter, hvilket jeg vil gøre ved at kigge på hvordan, det politiske samarbejde tidligere er gået, og på den udvikling der blev startet i 2007 med St. Andrews agreement.

Lærers kommentar

God opgave, nogle dele kunne godt være uddybet bl.a. aftalerne fra 2003 og hvorfor de ikke fungerede og et citat på side 14 eller 10 som man godt kunne have forholdt sig mere kritisk til.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract. 3
Indledning 4
Redegørelse 5
Teori afsnit. 11
Analyse af taler 13
Italesættelsen af konflikten fra den katolske side 13
Italesættelsen af konflikten fra den protestantiske side 16
Del konklusion: 19
Diskussion: 19
Delkonklusion: 23
Litteraturliste 26
Bilag: 27

Uddrag

"Indledning:
Konflikten i Nordirland er, mellem to stridende gruppe som gennem flere århundrede har kæmpet om, at have magten på Nordirland.

Den ene part i konflikten er protestanterne eller unionisterne, der ønsker at være en del af Storbritannien og den anden part er katolikker eller republikanerne, der ønsker et samlede og selvstændigt Irland.

Konflikten kan spores helt tilbage til det 12. århundrede, hvor Irland blev invaderet af Ango – normannerne, der var bosat i England. Senere kom reformationen, den daværende konge brød med paven i Rom, og man gik imod en protestantisk retning af kristendommen hvilket resulterede i at Irland blev protestantisk.

Protestanterne sad på magten og havde en stærk tilknytning til England, mens katolikkerne primært levede af landbrug og oftest var fattige. Dette blev grundlaget for den sociale deling der kom til at præge landet i mange år.

Gennem historien har der været rigtig mange irsk-katolske oprør og protestantiske modaktioner.
I 1922 fik katolikker en delvis sejr, da Irland blev delt i to, og Irland blev et frit land mens Nordirland forsat skulle høre under Engelsk styre.
I 1960'erne dannede katolikkerne en borgerrettigheds gruppe, og dette blev starten på perioden ”the truble” på mere end 30 år.

I 1998 blev langfredagsrapporten vedtaget, og der opstod fred i en kort periode.
Jeg vil i denne opgave gøre rede for baggrunden for og udviklingen af konflikten i Nordirland. Herefter vil jeg gennem den samfundsteoretiske metode diskursanalyse analysere to taler for at finde ud af hvordan henholdsvis katolikkerne og protestanterne italesætter konflikten.

Den ene taler er den republikanske Martin McGuinness' tale, og den anden tale er den unionistiske Nigels Dodds' tale. Samtidig med at de to talere repræsentere den katolske og den protestantiske fløj, tilhører de Sinn Fein og DUP, der er de to partier, der ligger længst ude på fløjene.

Til sidste vil jeg kigge på hvilke fremtidsperspektiver, der er for et politisk samarbejde mellem katolikker og protestanter, hvilket jeg vil gøre ved at kigge på hvordan, det politiske samarbejde tidligere er gået, og på den udvikling der blev startet i 2007 med St. Andrews agreement."... Køb adgang for at læse mere

SRP om Konflikten i Nordirland i Engelsk og Samfundsfag

[2]
Bedømmelser
  • 12-11-2014
    Givet af 3.g'er på STX
    Opgaven er en god inspirationskilde, men ligner mest af alt en kladde eller noter, da der forekommer mærkeligt linjeskift.
  • 22-08-2011
    Givet af Folkeskoleelev i 8. klasse
    Lige hvad jeg mangelede. Tusind tak:)