Kom af Marianne Olsen Ulrichsen

 • HHX 3. år
 • Dansk A
 • 10
 • 5
 • 2336
 • PDF

Kortfilmsanalyse: Kom af Marianne Olsen Ulrichsen

Analyse og fortolkning af kortfilmen "Kom" af Marianne Olsen Ulrichsen. Der er i analysen fokus på filmens opbygning og virkemidler.

Desuden sammenlignes filmen med digtet Ak, mindes Du af Christian Winther.

Uddrag

Jeg har fået stillet følgende til opgave: Jeg skal foretage en analyse af kortfilmen "Kom", hvor jeg bl.a. skal komme ind på filmens opbygning og virkemidler. Jeg skal gøre rede for dens opfattelse af kvinden. Derudover har jeg fået stillet til opgave at sammenligne "Kom" med digtet "Ak, mindes Du". Jeg skal herunder forklare ligheder og forskelle i teksternes fremstilling af forholdet mellem kønnene.

”Kom” er en norsk kortfilm med en spilletid på 4 min. og 7 sek.. Marianne Olsen Ulrichsen har instrueret og skrevet manuskriptet, der er fra 1995. Den blev sendt for første gang på DR2 i februar 1998.

En ældre dame sidder ved et spisebord. Hendes minder vækkes ved synet af et gammelt lommeur. Hun erindrer en sommeraften for mange år siden, hvor uret viste sig at få stor betydning for hendes videre liv. Den aften brugte hun uret til at skabe kontakt til sin udkårne dreng. Hun fik vakt interesse ved drengen og forførte ham ind i et skur, hvor de blev mere intense. Til sidste i filmen gentager hun i deres sofa forførelsen af drengen, som nu er hendes lige så gamle ægtemand.
Allerede i kortfilmens første indstilling stifter vi bekendtskab med hovedpersonen. Man er med det samme klar over, at det er den gamle kvindes historie, der fortælles. Den gamle dame sidder som sagt ved et spisebord ved vinduet. Første indstilling vises i et nærbillede, hvor hun sidder smånynnende og kigger ned mod bordet, mens hun virker beskæftiget med et eller andet. Nærbilledet er med til at vække folks nysgerrighed omkring damen. Dette trick bruges ofte i åbningsscener. I indstilling to stopper hun op i sin gøren og begynder at tænke på noget andet. Hendes blik bliver fjernt, hvilket viser, at hun er på vej ind i erindringen. Hun ses her i et næsten ultranærbillede. Indstilling tre er et halvnær billede, der bruges til at vise, at hun nu er beskæftiget af noget andet. Ved at få lidt mere af omgivelserne med ses det, at hendes øjne er rettet mod det, der er udenfor vinduet, men med et tomt og indadvendt blik. Her begynder hun at tænke tilbage på den specielle sommeraften for mange år siden, hvor hun forførte sin mand. At det er mødet med hendes... Køb adgang for at læse mere

Kom af Marianne Olsen Ulrichsen

[7]
Bedømmelser
 • 04-10-2010
  Super god besvarelse af den stillede opgave! Meget god hjælp!
 • 01-06-2010
  Rigtig grundig, detaljeret opgave! Til rigtig meget hjælp
 • 02-03-2012
  Rigtig fin opgave, hjalp mig godt på vej.
 • 07-06-2011
  fin og nem.. kan sagtens bruges til noget fornuftigt