Rapport om fremstilling af kartoffel folie

Rapport om fremstilling af kartoffel folie

Indledning
”En kemisk proces er en metode, hvormed et eller flere kemikalier eller kemiske blandinger ændres og omdannes til andre kemiske forbindelser.”

Proces kemi er læren om de forskellige processer der er i den industrielle verden. Det er læren om at komme fra et produkt til andet ved hjælp af de forskellige dele af processerne som kaldes enhedsoperationer. Enhedsoperationer er de små trin der er i de store processer. For eksampel når man laver kaffe, så skal bønnerne igennem en række enhedsoperationer for at blive til det stof som vi kan ligge i vores kaffe filtrer og filtrerer. Filtrering er også en enhedsoperation.

Proces kemi på HTX er et fag hvor man går ind og laver nogle forsøg med forskellige produkter, og at komme fra produkt a til b ved hjælp af enhedsoperationer. I vores forløb i proceskemi skal vi fremstille kartoffelfolie ud af kartofler. Det at fremstille kartoffel folie er et meget godt eksempel på proces kemien, da der er mange processer og enhedsoperationer indblandet. Kartoffelen skal igennem mange processer for at blive til det plast som er vores færdige produkt.

Formål
Vores forsøg havde tre formål:
• Hvorvidt, er det muligt at producere plast ud af almindelige kartofler?
• Hvordan og med hvad det er muligt at optimere sin plastproduktion og produkt?
• Sammenligning af kvaliteten mellem vores eget fremstillet bioplast fra kartoflerne og industrielt fremstillet plast produceret af fossile råstoffer.

Indhold

Indledning 3
Formål 4
Teori 4
Stivelse: 4
Bioplast: 4
Fremgangsmåde 6
Optimering: 8
Resultater og diskussion 8
Udbytte: 8
Gelatiniseringspunkter for stivelse: 8
Tests og bedste folie: 8
Billeder af de fremstillede produkter: 9
Konklusion 9

Uddrag

Stivelse: Stivelse er et kulhydrat og består derfor hovedsageligt af oxygen, carbon og hydrogen, som er en del af den organiske kemi. Kulhydrater kan klassificeredes i tre grupper:
• Monosaccharider: Er et enkelt opbygget kulhydrat som blandt andet glukose hører ind under.
• Disaccharider: Består af to sammensatte monosaccharider, fx glukose og fruktose.
• Polysaccharider: Består af flere monosaccharider og danner meget store og lange molekyler som hedder polymerer.
Stivelse hører til den sidstnævnte gruppe, polysaccharider, da dette består af mange enheder. Stivelse er en betegnelse for to polysaccharider: amylose og amylopektin. Begge består af mange glukose molekyler der er sat sammen i lange kæder. Disse er sammensat med glukosebindinger som er en stærk binding mellem to enheder.
Amylose er det man kalder en lineær polymer da den er en lang kæde der er sammensat af enheder af samme slags, bundet med a-1,4 glukosebindinger. Amylopektin er opbygget på samme måde, dog med den forskel at denne er forgrenet via a-1,6 glukosebindinger.
Stivelse kan ikke opløses i vand ved stuetemperatur men hvis man opvarmer vandet igangsætter det en proces der hedder gelatinisering. Når en blanding af vand og stivelse varmes op begynder stivelseskornene at optage vand, dette sker ved en temperatur på ca. 50 °C. Der er også tale om et gelatiniseringspunkt hvor blanding går til at blive en sej gel. Det er det temperaturpunkt hvor stivelsen har optaget al vandet, så dette ... Køb adgang for at læse mere

Rapport om fremstilling af kartoffel folie

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.