Rapport om forsøg med kalk

  • HTX 1. år
  • Kemi B
  • Ingen givet
  • 17
  • 4552
  • PDF

Rapport om forsøg med kalk

Rapporten er skrevet over tre forsøg om kalk. I det første forsøg fremstiller vi kalk, i det andet tester vi dets renhed, og i det tredje undersøger vi kalks reaktion med syrer.

Forsøg 1
Formålet med dette forsøg er at fremstille 20 g CaCO3, ved at bruge nogen udgangsmaterialer gruppen selv vælger.

Forsøg 2
Formålet med dette forsøg er at renhedsbestemme det kalk som man fik fremstillet i det første forsøg.

Forsøg 3
Formålet med dette forsøg er at bruge den udviklede kalk, NaOH3 og så at undersøge udviklingen af gasarten CO2. Dette gøres så som der står skrevet i overskriften med en reaktion mellem kalken og forskellige syrer koncentrationer, nemlig 1M, 2M, 3M, 4M og 6M HCl.

Uddrag

Fremgangsmåde

Forsøg1
Vi skulle finde nogen udgangsstoffer til at fremstille de 20 g CaCO3 (kalk), og her fandt vi ud af, at vi kunne udnytte to salte til blive til CaCO3, og dette sker ved en fældningsreaktion. Vi vidste, at de to salte der skulle blandes, skulle være let-opløslige. Nedenunder ses et skema med nogen salte saltes opløselighed i vand ved 20C, og skemaet fortæller, om de bliver let- eller tungopløselige, når de blandes:

Vi valgte to salte ud fra skemaet: CaCl2 og Na2CO3, og lavede et reaktionsskema, og ud fra det beregnede hvor meget vi så skulle bruge af udgangsstofferne (Disse beregninger ses under afsnittet Beregninger). Calciumchlorid (CaCl2) og Natriumcarbonat (NaCO3) opløses hver for sig i 100mL. vand. Her vil du kunne forholdsvis mærke på kolben, at opløsningen med CaCl2 og vand bliver varm, fordi der sker en exoterm reaktion, hvor der afgives energi til omgivelserne. Og kolben med Na2CO3 og vand bliver kold, og det er fordi der sker en endoterm reaktion, hvor reaktionen optager energi. Væskerne ligner på dette stadie, det bare hvidt vand.

Herefter blandes de 2 opløsninger sammen under konstant omrøring, og opløsningen ligner nu lim eller isvand. I Opløsningen er vores kalk. For at kun få kalken, filtrér vi det i en büchnertragt. En büchnertragt ligner en stor kolbe, med et lille ekstra udtag (hul) ved halsen, og det udnytter vi. I flaskehalsen på büchnertragten anbringer vi en gummiring, fordi der skal sættes en lille skål oven på büchnertragten.

Fra det lille udtag anbringes en gummislange, og et hult glaskammer, og en gummislange som går op til vakuumhanen. I den lille skål oven på büchnertragten anbringes dobbelt lag filtrerpapir (0,8698g), og der sættes vakuum på systemet, og opløsningen anbringes i skålen. Det der skar nu er, at vakuum suger væsken ud af opløsningen, og tilbage lægger vores kalk i skålen med filterpapiret.

For at sikker på, at få alt kalken med fra blandingen koger vi med en elkedel noget vand ved 100C, for at den bedste renhed kan opnås. Kalken skyldes igennem med kogende vand to gange. Nu ses kalken ligge på bunden af skålen. Kalken og filterpapiret fjernes fra skålen, og anbringes fuldstændigt til et plastikbæger, som er afvejet. Kalken skal stå i varmeskab i et døgn, for at afdampe det sidste vand. Da vi kender vægten af filterpapiret og plastikbægeret som kalken er i, kan vi efter et døgn tage plastikbægeret ud af varmeskabet, og bestemme vægten af den fremstillede kalk (19,3587g)

Forsøg2
Man starter forsøget med at finde det nødvendige udstyr (som kan ses under afsnitter ”anvendt udstyr”) Derefter afvejes 0,1g calciumcarbonat direkte ned i titrerings kolben og vægten noteres. Derefter opløses calciumcarbonat i et overskud af 0,1M saltsyre med kendt koncentration. Efter at dette er afkølet tilsætter der 5 dråber bromkresolgrønt til omslag med ca. 0,1M NaOH.

Forsøg3
Man starter forsøget med af afveje 2 gram kalk i en vejebåd, derefter hældes 50 mL 1 M saltsyre i et bægerglas som sættes på analysevægten som så derefter nulstilles. Man skal huske at åbne alle lågerne på vægten ellers ødelægges den på grund af syrerdampene. De 2 gram kalk hældes hurtigt ned i bægerglasset samtidig med at man starter stopuret, derefter noteres de sammenhørende værdier af vægt og tid for hvert 10 sek. Når vægten er stabiliseret afsluttes forsøget men genstages med 2M, 3M,4M og 6M HCl... Køb adgang for at læse mere

Rapport om forsøg med kalk

[9]
Bedømmelser
  • 23-06-2011
    Givet af HTX-elev på 1. år
    Jeg synes der er en del mangler bl.a. ved reaktionerne mangler at blive afstemt, og røgegasrensning er ikke særlig godt forklaret
  • 21-03-2011
    Fin opgave, og kunne sagtens bruges til lidt inspiration.
  • 08-06-2010
    goood rapport!!!(:(:
  • 24-03-2010
    Not bad! Det kan du sagtens være bekendt.