SSO om Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen

 • HF 2. år
 • SSO (Dansk A)
 • 10
 • 18
 • 5113
 • PDF

SSO om Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen

SSO med analyse af novellesamlingen Jeg er stadig bange for Casper Michael Petersen med udgangspunkt i novellerne "Formel B"," Vi skriver 1995 - og det bliver bedre endnu", "Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen" og "Ned til søen med Flemming og hans pumpgun".

Denne Større Skriftlig Opgave besvarer følgende problemformulering:

Analysér og fortolk et antal selvvalgte noveller i Jan Sonnergaards Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen. Påpeg – med udblik til andre værker af Jan Sonnergaard – væsentlige træk ved forfatterskabet.

Studienets kommentar

Grundig opgave, der går i dybden med novellesamlingen Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen og byder på fine analyser undervejs, der på fornem vis samlet op og konkluderes på i slutningen. Opgaven egner sig perfekt som inspiration.

Indhold

Problemformulering 3
Indledning 3
Formel B 4
Vi skriver 1995 … og det bliver bedre endnu. 6
Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen 8
Ned til søen med Flemming og hans pumpgun. 11
General betragtning af CMP. 13
Om novellesamlingen ”Radiator”. 14
Om novellesamlingen ”Sidste søndag i oktober”. 14
Om novelletrilogien. 15
Konklusion. 16
Litteraturliste 18

Uddrag

Men jeg bliver ved med at handle mod bedre vidende. Jeg roser ikke folk. Jeg sviner dem til.” Således udtaler en af Jan Sonnergaards hovedpersoner sig i hans nyeste digtsamling. Kommentaren er rettet imod kollegaerne i et vredesudbrud fra den meget ustabile hovedperson. Imidlertid er denne udtalelse et glimrende eksempel på den grundfilosofi som de nyrige i novellesamlingen lever efter. JS skildrer igennem de 10 noveller i ”Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen” en håndfuld ensomme, rige og dybt følelsesmæssigt handicappede mænd og deres forhold til menneskene omkrig dem.

Jeg har fået til opgave at vælge og analysere et antal selvvalgte noveller. Jeg har valgt de 4 noveller som jeg synes bedst demonstrerer overklassens tilsyneladende meningsløse liv. JS tager i løbet af novellesamlingen flere problemstillinger op til debat, fx psykosen og tvangstankerne som hovedpersonen i den sidste novelle ”Spøgelset på Ottomachauer Steig” gennemgår. Igennem mit valg af noveller vil jeg indsnævre tematikken og holde mig til skildringen af personerne i overklassen, deres forhold til andre og selvfølgelig deres selvopfattelse.

Jeg vil derefter sammenfatte, diskutere og konkludere på de temaer JS tager op i CMP. Til slut vil jeg sammenligne med de to andre novellesamlinger i trilogien, nemlig ”Radiator” og ”Sidste søndag i oktober” og forsøge at konkludere på forfatterskabet som et samlet tidsbillede af 90'ernes klasseforskelle.

...De tre novellesamlinger giver tilsammen et skræmmende samtidsbillede af 90'ernes mest ekstreme typer og dermed et karikeret billede af 90'erne.

I JS' forsøg på at revoltere samfundet vælger hans naturligvis yderlighederne og dette valg af personer sætter ham ved siden af andre stilarter. Umiddelbart synes hans noveller at være socialrealistiske, men personskildringerne er altså alle yderliggå-ende og i visse noveller optræder surrealistiske træk.

JS har altså en helt personlig stil hvor ”overdrivelse fremmer forståelsen”... Køb adgang for at læse mere

SSO om Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen

[15]
Bedømmelser
 • 22-06-2010
  den er en god opgave jeg kan godt brug et til at komme i gang med min egne opgave.
 • 29-10-2004
  det er en skide god rapport. jeg kan anbefale den med 100% sikkerhed
 • 09-12-2013
  Givet af 3.g'er på STX
  Hjalp mig rigtig meget med min SRP! Gode overvejelser!
 • 14-12-2010
  den er fin :)kunne sku godt anbefale den..

Materialer relateret til SSO om Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen.