Jazz og Miles Davis

 • STX 3.g
 • Musik A
 • 10
 • 12
 • 4013
 • PDF

Jazz og Miles Davis

Opgaven indeholder analyser af Flamenco Sketches og So What fra Kind Of Blue. Formålet med de analyser er at påvise de modale træk i numrene og indkredse Miles Davis' spillestil. Nummeret My Ship fra pladen Miles Ahead bruges til at påvise den udvikling som Miles og jazzen den gennemgår på kun 2 år (1957-1959). My Ship bruges til at sammenligne stilmæssigt med Flamenco Sketches og So What.

Uddrag

I slutningen af 50'erne og op i 60'erne var jazzen i en rivende udvikling. Jazzen begyndte at grene sig ud, og en af nøglefigurerne indenfor udviklingen af jazzen var Miles Davis. Med Kind Of Blue i 1959 slog Miles nogle nye toner an i udviklingen med modaljazzen, Miles var allerede kendt på det tidspunkt, men han fik et kraftigt comeback med albummet Kind Of Blue og den helt nye form for jazz.
I min opgave vil jeg analysere Flamenco Sketches og So What fra Kind Of Blue. Formålet med de analyser er at påvise de modale træk i numrene og indkredse Miles Davis' spillestil. Jeg vil bruge nummeret My Ship fra pladen Miles Ahead til at påvise den udvikling som Miles og jazzen den gennemgår på kun 2 år (1957-1959). Jeg vil bruge My Ship til at sammenligne stilmæssigt med Flamenco Sketches og So What.


Kort om Jazzens udvikling fra Cooljazz til Modal, Free og Fusionsjazz.

Cool jazzen var en slags modreaktion på boppens nervøse hotte spillestil, som var præget af meget virtuose musikere. Det stillede mange krav til lytteren og var, for de fleste svært tilgængeligt. Det er nok også grunden til at jazzen i 50'erne var i modvind. Miles Davis spillede en stor rolle i udviklingen af Cool jazz, som ellers var domineret af hvide musikere. Miles indgik et samarbejde med arrangøren og pianisten Gil Evans. Sammen lavede de en legendarisk indspilning der hed ”Birth of the Cool” og sendte derved Cool jazzen og jazzen generelt ud i en ny udvikling. Stilen var ”cool,” “The music is slow and strange, but good, real good.” Det var Count Basies kommentar. Altså en tilbagelænet, kølig stil med mere sans for tonen og et noget langsomere tempo, men alligevel med en tæt forbindelse til både Bebop og Swing. Jazzen gik i andre retninger i løbet af 50´erne og den mere aggressive Hardbop og Neobop eksisterede også. Generelt kan man sige at det er svært at skille genrene ad, da mange af dem hænger sammen på en måde.
Modal-jazzen tog begyndelse i slutningen af 50´erne hvor Miles Davis igen var den store nøglefigur. Det første modalnummer... Køb adgang for at læse mere

Jazz og Miles Davis

[13]
Bedømmelser
 • 06-05-2010
  udemærket men mere præsition om det konkrete emne dette er ikke om Jazzens frembrud, men om jazzens udvikling fra et punkt til et andet.
 • 25-10-2004
  God analyse af de to kompositioner, dog lidt tyndt historisk afsnit.
 • 10-11-2011
  Rigtig god, kan anbefales
 • 16-05-2006
  Den skal jeg nok få brug for...