SRP om Jack the Ripper i Historie A og Engelsk A

 • STX 3.g
 • SRP (Historie A, Engelsk A)
 • 7
 • 16
 • 4161
 • PDF

SRP om Jack the Ripper i Historie A og Engelsk A

SRP om Jack the Ripper med fagkombinationen Historie A og Engelsk A, som først giver en beskrivelse af Jack the Ripper, og samtiden (Victoriatiden) - i denne forbindelse gives der teorier, facts og en beskrivelse af samtiden, samt dens værdier og normer.

I opgaven bliver følgende bøger og forfattere nævnt/brugt.

Bloch, Robert The Dark Decent 1- The Colour of Evil, Grafton Books, 1990, s. 258-271

Cornwell, Patricia Potræt af en morder – Opklaringen af Jack the Ripper-sagen, Forum, 2. Oplag, 2003

Gyldendals ‘Den Store Danske Encyklopædi - 9' Gyldendal, 1997, 1. oplag, s. 601, 4. spalte – 602 1. spalte
Gyldendals ‘Den Store Danske Encyklopædi - 20' Gyldendal, 2001, 1. Oplag, s. 137, 1. spalte – 2. Spalte, s. 136 nederst

Schechter, Harold og Everitt David The A to Z encyclopedia of Serial Killers, Pocket Books, 2006, s. 133-138

Thomas, Lars Mysteriet om Jack the Ripper, Gyldendal, 1990

Lærers kommentar

Ingen komentar givet fra min lærers side. Gramatikken og opsætningen kan sagtens gøres bedre

Studienets kommentar

Bemærk: Da dette SRP er skrevet, da SRP stadig var en ny opgavetype, er der ikke analyseret kilder i historie. Det forventer man i SRP'er idag. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

S. 2 – Abstract
S. 3 – Indledning
S. 3 – Redegørelse for Samfundsstrukturen i den Victorianske periode
S. 4 – Hvem var Jack the Ripper?
S. 5 – Hans ofre
S. 6 – Hvor døde de?
S. 7 – Teorier
S. 10 – Hvorfor er han så fascinerende – dengang og i dag
S. 11 – Jack the Ripper i litteraturen og aviserne
S. 13 – Konklusion
S. 16 – Litteraturliste

Uddrag

"Hvad er det der gør Jack the Ripper så populær og interessant? Jeg er et af de mennesker der gerne indrømmer sin fascination med det mystiske, makabre, mørke og morbide som findes i verden.

Jack the Ripper er et perfekt eksempel på alle fire ting. Det mørke, makabre og morbide ser man i de mishandlede ofre han efterlod sig, og det mystiske ligger i at man ikke aner hvem han var. Jack the Ripper er et mysterium for verden, og der er mange som har prøvet at løse den gåde som han både var og er. Han var en fascinerende person i sin samtid og er det stadig den dag i dag.

Samfundet i den Victorianske periode blev rystet af Whitechapel mordene, som hans mord blev kaldt efter området hvor de fandt sted og litteraturen har været påvirket lige siden.

Samfundsstrukturen i Victoria tiden(1837-1901) er noget som den moderne kvinde vil ryste på hovedet af. Kvinden var underlagt manden i hele sit liv, i starten hendes far, senere hendes husbond. Der var forskel på kvinderne i de forskellige samfundslag. En kvinde kunne ikke selv have et respektabelt arbejde, det var meningen at hun skulle sidde hjemme og passe børnene mens manden arbejdede, i hvert fald i overklassen. Kvinderne i overklassen var kransekagefigurer, de skulle ses ikke høres. Hvis deres mand døde havde de ofte en søn eller en svigersøn som passede dem.

Kvinderne i den fattige arbejderklasse var nød til at arbejde, og hvis deres mand døde var de ofte nød til at tage både det hårde fabriksarbejde og arbejde som prostitueret om aftenen og natten for at holde familien i live.

Hvis en kvinde ikke kunne finde en forsørger og hun måtte arbejde, var der kun to muligheder for hende: 1) et hårdt og opslidende fabriksarbejde eller 2) hun kunne blive prostitueret. Flere af de kvinder der blev tvunget ud i denne situation valgte at tage det opslidende fabriksarbejde, frem for at blive prostitueret. Dengang var sex og seksualitet ikke noget man snakkede højt om.

En kvinde skulle være dækket fra halsen og nedefter, dog var der jo korsetterne til at fremvise de kvindelige former der lå gemt under det ofte tunge stof. Dronning Victoria havde dekreteret at en kvinde på sin bryllupsnat skulle: 'Lukke øjnene og tænke på England.' Med andre ord: hun skulle ignorere hendes seksuelle drifter.

Dengang hvis en mand var utro kunne det tilgives, det var skamfuldt men det kunne tilgives. Han var jo bare en mand, og de kunne ikke styre deres seksuelle drifter, hvorimod at en kvinde kunne. Så hvis en kvinde brød det 6. bud af moselovene, blev hun anset for at være det laveste af det laveste, en luder. Værre endnu var det hvis den faldne kvinde var fra overklassen.

Hun ville ikke bare blive ustødt af sin svigerfamilie, men også hendes egen. Der var også forskel på mændene. For mændene i overklassen gik der nærmest sport i at være utro, det var næsten forventet af ham at han skulle være sin kone utro.

For mændene i arbejderklassen var det en smule anderledes. Jo han kunne godt være sin kone utro, men det skete ikke så tit som man ville have forventet af den 'jævne mand'. Dog var det oftest fordi han ikke havde råd til at betale for at ligge med en prostitueret, og stadig forsøge hans familie.
Normen var jo at en kvinde var dydig og havde kontrol over sine drifter, men hvis hun havde det, hvem var mændene så sammen med når de ikke lå med deres koner? Sex og seksualitet var et tabu-område, men alligevel var der mange prostituerede blandt de fattige i Whitechapel distriktet.

Denne form for dobbeltmorale ses hele vejen igennem den Victorianske periode, og det er noget vi i dag finder ganske idiotisk. Men er vi selv meget bedre? Vi snakker om at skabe fred i verdenen, dog er der stadig krig. Når en slutter starter der en ny, og en ny omgang fredssnak som aldrig rigtigt bliver til noget."... Køb adgang for at læse mere

SRP om Jack the Ripper i Historie A og Engelsk A

[5]
Bedømmelser
 • 21-11-2014
  Givet af 3.g'er på STX
  Fin opgave, men det ville være dejligt, hvis der blev fortalt, hvad der kunne gøres bedre. Rigtig god opgave til inspiration, men relativ kort.
 • 13-12-2010
  Afsnittet om Viktoria perioden, synes jeg var godt beskrevet, men selve opgaven var meget rodet. Mere orden ville ikke have gjort noget.
 • 04-03-2012
  Givet af 2.g'er på STX
  En rimelig opgave, men masser af god information. Savnede dog lidt mere orden.
 • 09-03-2011
  wooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooow