Analyse af Niels Lyhne

 • STX 3.g
 • Dansk A
 • 10
 • 3
 • 1374
 • PDF

Romananalyse: Analyse af Niels Lyhne

Her finder du en analyse af J.P. Jacobsens roman Niels Lyhne (1880).

Opgaven tager mange temaer op fra det moderne gennembrud, så som forholdet mellem drøm og virkelighed, kvindens rolle, seksualitet og ateisme.

Lærers kommentar

God opgave! Flotte pointer som underbygges med velvalgte citater! Dog er dit fokus lidt spredt, du behandler: ateismen, kvinderne, længslen og religionen - hvilket er godt, men overvej at strukturere din behandling så du samler dine pointer i højere grad.
Pænt sprog, du skriver godt. Du skitser fint J. P. Jacobsen som forfatter og har også her nogle gode pointer.

Elevens kommentar

Opgavens pointer skulle være mere sammenhængende - afslutte et tema, før jeg begynder på et nyt.

Uddrag

Romanen Niels Lyhne er en udviklingsroman, da den følger Niels Lyhne i et biografisk forløb fortalt kronologisk – man følger ham fra fødsel til død. En mindre definition på en udviklingsroman er: ”Et individs udvikling i samspillet mellem arv og miljø.” Niels Lyhne udvikler sig netop i samspillet mellem arv og miljø og hans religiøse overbevisning/(ikke-overbevisning) er bare en forlængelse af disse faktorer.

J. P. Jacobsen var forfatter i det moderne gennembrud og han skrev om kvinden og kvindelig seksualitet. Jacobsen havde et naturalistisk livssyn, og hentede sine forestillinger om de kræfter, der styrer det menneskelige liv hos Darwin. Samtidig arbejdede han med forholdet mellem drøm og virkelighed, så hans gennembrudstekster var altså ikke et direkte brud med det romantiske.

Jacobsen var dermed splittet mellem den nye tid, Darwins naturvidenskabelige teorier, og den gamle – romantikken – og splittet mellem det rationelle, fornuftige og sjælens dunkle sider – drømme, længsel.

Niels Lyhnes ateistiske livsstil kan være overført fra Jacobsens egen Darwinistiske opfattelse, der udelukker enhver form for guddommelig kræft og fastholder, at mennesket ikke nedstammer fra gud, men fra aberne... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Niels Lyhne

[2]
Bedømmelser
 • 09-06-2016
  Givet af 2.g'er på STX
  Rigtig fine pointer i opgaven, men der er ikke rigtig noget sted, hvor du virkelig kommer i dybden med det.
 • 05-12-2011
  rigtig god, men ikke til et 10-tal