SRO om iterationer, fraktaler og Per Nørgård

  • STX 2.g
  • SRO (Matematik A, Musik B)
  • 12
  • 15
  • 4590
  • PDF

SRO om iterationer, fraktaler og Per Nørgård

SRO i Matematik A og Musik B om iterationer, fraktaler og Per Nørgård, med en analyse af "Voyage Into The Golden Screen" (Rejse ind i den gyldne skærm) af Per Nørgård.

Lærers kommentar

I matematikdelen: du har glemt et enkelt "=" tegn.
Rigtig god matematik.

Musikken: Der mangler lidt en decideret konklusion og der må gerne ligges mere vægt på bragene.

Indhold

Matematikken i musikken - kunst eller kattejammer? 1
Per Nørgårds fascinerende musikfremstilling 2
Indgangsbøn 2
De matematiske begreber: Iteration og fraktaler 3
Kochs Snefnug 3
Per Nørgårds uendelighedsrække 7
Analyse af ”Voyage Into The Golden Screen” 8
”Voyage Into the Golden Screen” - Musik eller matematik? 11

Uddrag

Matematikken i musikken - kunst eller kattejammer?
I tiden efter 1900 tallet har musikken og matematikken udviklet sig i mangfoldige retninger, og de har blandet sig i tværfagligt udviklende projekter og idéer. Imidlertid er dette ikke en underlig tanke, eftersom menneskets idéer har været udforsket og videreudviklet i tusindvis af år. Men efterhånden som tiden går, bliver musikken mere og mere avantgarde og mindre og mindre lyttervenligt. Derfor bliver en analyse og forklaring på nyere tids kompositionsmusik relevant, således at det almindelige menneske kan sætte sig ind i komponisternes tankegang. Med udgangspunkt i idéerne bag 2. sats i ”Voyage into The Golden Screen” af Per Nørgård, vil nogle af de aspekter, som inspirerer ham undersøges. Vil musikken kunne forstås af en almindelig lytter, som ingen baggrundsviden har? Vil lytteren kunne nyde et musiknummer, som udfordrer den musikalske forståelse vi har, og tilmed tilføjer et sådant system, så musikken virker mekanisk og dog tilfældig, uden at vi afviser musikken inden nummeret er færdigt? I sammenhæng med dette spørgsmål vil forståelsen af musikken så ændre sig ved at kende til de tanker, som Per Nørgård har gjort sig?

Hovedkilden, som jeg benytter til undersøgelsen af Per Nørgårds tanker og idéer, er Kompendiet ”Åbne Ører, Åbne Døre.” Til forklaring af nogle af de matematiske aspekter, som træder ind i billedet, benyttes kompendiet ”Kvantespring I Det 20. Århundrede” af Michael Cramer Andersen... Køb adgang for at læse mere

SRO om iterationer, fraktaler og Per Nørgård

[3]
Bedømmelser
  • 20-06-2012
    Givet af 3.g'er på STX
    Fin opgave, god opsætning. Dog er matematik-delen ikke så udførlig og udregningerne er ikke så pænt skrevet op i Word. Der kunne godt være flere nodeeksempler.
  • 09-12-2014
    Virkelig god inspiration. Kunne godt være skrevet lidt mere læseligt, uden det blev for forvirrende
  • 12-02-2012
    Givet af Pædagogstuderende på 6. semester
    Mega god inspiration til min srp-skrivning. let og overskuelig