SRP om Israel-Palæstina Konflikten i Historie og Samfundsfag

 • STX 3.g
 • SRP (Historie A, Samfundsfag A)
 • Ingen givet
 • 19
 • 6673
 • PDF

SRP om Israel-Palæstina Konflikten i Historie og Samfundsfag

SRP om Israel-Palæstina Konflikten, som er skrevet i fagene Historie A og Samfundsfag A.

Opgaven gennemgår Israel-Palæstina Konflikten og baggrunden for delingen af Palæstina i perioden 1948-1949.

Herefter kigges der på Junikrigen i 1967, kaldet "Seksdageskrigen".

Slutteligt diskuteres seksdageskrigen, og hvilken betydning det kunne have haft hvis den ikke havde fundet sted, for forholdet mellem araberne og israelerne.

Studienets kommentar

Bemærk: Da dette SRP er skrevet, da SRP stadig var en ny opgavetype, er der ikke analyseret kilder i historie. Det forventer man i SRP'er idag. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract Side 3

Palæstina/Israel – konflikten Side 3-5

Delingen af Palæstina 1948-1949 Side 5-8

Baggrunden for juni krigen 1967 ”Seksdagskrigen” Side 8-16

Diskussion Side 16-19

Konklusion Side 19-20

Litteraturliste Side 21

Uddrag

"Palæstinas konflikts opståen rækker langt tilbage i tiden. Faktisk længere tilbage end mange tror. Årsagerne til konflikten er mange, men drivkræften for denne konflikt har vært et begreb, som opstod i bl.a. Nordvesteuropa, sidst i det 18. århundrede – Nationalismen.

Dette begreb styrker følelsen omkring fædrelandet, og skaber et fællesskab hvori folk fra samme land, som taler samme sprog og har samme levevis og værdier, har en stærk følelse af samhørighed mellem hinanden. Samtidig med nationalismen opblomstring i den sidste halvdel af det 19. Århundrede, var jøderne undertrykte og forfulgte mange steder i verden.

Undertrykkelse og forfølgelse var anledningen til, at den Østrigske fødte jøde, Theodor Herzl, udgav et skrift i 1896 med titlen ”Den Jødiske Stat” hvori han siger:
”Hvis man vil give os suverænitet over et stykke af Jordens overflade, stort nok til at dække vort folks retfærdige behov vil vi klare resten selv”

Ud fra dette skrift skabte Theodor Herzl en bevægelse ved navn zionisme. Kort og godt var zionismen meget inspireret af nationalismen og et svar på antisemitismen.

I det følgende år blev der afholdt den første zionistkongres i Basel, hvor man besluttede sig for at alle jøder i verden skulle vende tilbage til det land som de blev lovet af Gud – Det Hellig Land. I kongressen vedtog zionisterne at oprette et hjemsted i Palæstina for det jødiske folk, sikret gennem offentlige love.

Vedtagelsen af denne beslutning har været grundlaget for ændringen i mellemøstens fremtid og for et problem der nu har varet i 60 år – Palæstina/Israel – konflikten. Under Første verdenskrig var de Osmanniske tyrkere gået ind i krigen på tysk side, mod England, Frankrig, Rusland og senere USA.

England havde brug for så meget støtte som muligt, derfor var det oplagt for englænderne at få araberne på deres side, så de kunne gøre oprør mod Osmannerne der havde kontrol over store dele af mellemøsten.

Det fik den engelske højkommissær i Egypten, Sir Henry McMahon i juli 1915 til at søge hjælp hos sharif Hussein, som var guvernør i Mekka, og den mægtigste mand i Arabien. Sharif Hussein accepterede at hjælpe englænderne, og indgik en aftale om at England til gengæld skulle sikre uafhængighed for de arabiske områder."... Køb adgang for at læse mere

SRP om Israel-Palæstina Konflikten i Historie og Samfundsfag

[15]
Bedømmelser
 • 03-03-2009
  Tak :D , super god formulering, og jeg har ikke kunne finde noget lignende på nettet.
 • 23-02-2012
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Opfylder ikke det taksonomiske aspekt og er langt fra dybdegående
 • 29-03-2012
  syntes den er pivringe!!
 • 26-05-2011
  .........................................