SRP om antisocial adfærd og "A Kiss before Dying" i Engelsk og Psykologi

 • STX 3.g
 • SRP (Engelsk A, Psykologi B)
 • 12
 • 18
 • 7296
 • PDF

SRP om antisocial adfærd og "A Kiss before Dying" i Engelsk og Psykologi

SRP'et indeholder en analyse og fortolking af Ira Levins roman "A Kiss before Dying" med psykologisk vinkel. Projektet indeholder også en gennemgang af Casen "23-årig psykopat: masser af piger er vilde med mig" om Thomas, som blev bragt i Chili i November 2000. De to teksters hovedpersoner bliver sammenlignet i konklusionen.

Mit fokus for studieretningsprojektet er den antisociale personlighedsforstyrrelse, og jeg giver bl.a. en gennemgang af Freuds teorier om over-jeg'et, jeg og id'et.

Studienets kommentar

Opgaven mangler resume, indholdsfortegnelse og litteraturliste.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Antisocial personlighedsforstyrrelse og Ira Levins A Kiss Before Dying
Indledning
Case: Masser af piger er vilde med mig
Ira Levins “A Kiss Before Dying”
- Første del – Dorothy
- Del 2 - Ellen
- Tredje del- Marion
Diskussion – hans forhold til sin mor
Konklusion

Uddrag

Indledning:

'Omkring 5 % af alle unge udviser tidligt et vedholdende og ekstremt antisocialt mønster og tegn på antisocial personlighedsforstyrrelse.

Denne gruppe menes at stå for omkring 50-60 % af al den kriminalitet, der udføres af unge. Nogle af disse antisociale unge behandles gennem en indsats i familien, men en stor del bliver i løbet af deres opvækst placeret på en døgninstitution'.

Som citatet viser, er antisocial personlighedsforstyrrelses begrebet ikke noget nyt i vores hverdag. Det kan være svært at se, at personen har antisociale træk, da de fleste er normalt fungerende og endda også meget charmerende, indtil det går galt, og man betegnes som psykopat.

Antisocial personlighedsforstyrrelse, som i daglig tale også bliver kaldt for psykopati, er en psykisk lidelse, som mange desværre lider af. Hvis man har en antisocial personlighedsforstyrrelse, har man svært ved at mærke skyldfølelse. Man har svært ved at leve op til sociale forpligtelser, og man opfører sig ligegyldigt eller afstumpet over for andre mennesker.

Man bliver let frustreret, aggressiv eller voldelig. Man har en tilbøjelighed til at skyde skylden på andre, og man bortforklarer de negative konsekvenser af sine egne handlinger. En person med antisocial personlighedsforstyrrelse har let ved at skabe kontakt, men har dog svært ved at opretholde langvarige forhold til andre.

Han/hun går efter sine mål med stor aktivitet, hvilket virker effektivt og stærkt, og mange kvinder kan derfor falde for en person med stærke psykopatiske træk. Det vigtigste og mest 'farlige' træk ved psykopaterne er, at de ikke er i stand til at se, at de gør onde handlinger, og de er derfor ikke villige til at få hjælp . Verden ser anderledes ud fra en 'psykopats' øjne.

Ira Levin, en amerikansk forfatter, fører os ind i den verden i sin roman ”A Kiss before Dying”, hvor verden ses fra Bud Corliss' øjne, som tilsyneladende har psykopatiske træk. Dette vil vises gennem opgaven ved at foretage en dybere analyse af Bud Corliss' personlighedsudvikling gennem romanen, samt hans udvikling gennem forholdet til de tre søstre, Dorthy Kingship, Ellen Kingship og Marion Kingship.

Der vil endvidere foretages en diskussion af Bud Corliss' forhold til sin mor, som måske kan give mulighed for en vurdering af, hvorvidt hans barndom og moderen har haft 'skyld' i den antisociale personlighedsudvikling, som han gennemgår.

Ira Levin skriver meget naturligt og virkelighedstro, men ”A Kiss Before Dying” er trods alt kun en fiktion, og da begrebet psykopati eller antisocial personlighedsforstyrrelse er en mental lidelse, der findes i virkeligheden, og faget psykologi tager udgangspunkt i virkelighedsverden, er det oplagt, at der i opgaven er lavet en psykologisk analyse og fortolkning af en case, som er fra virkeligheden.

Jeg vil derfor lave en analyse og fortolkning af casen ” Masser af piger er vilde med mig”. Casen er et interview med Thomas i Chili-bladet i november 2000.

Interviewet er interessant, fordi psykologerne har betegnet ham som en person med stærke psykopatiske træk, men i interviewet ser vi det hele fra Thomas' side, som har svært ved at forstå, at han kan blive kaldt for psykopat... Køb adgang for at læse mere

SRP om antisocial adfærd og "A Kiss before Dying" i Engelsk og Psykologi

[2]
Bedømmelser
 • 16-10-2011
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Brugbar opgave til mdt. gennemgang på klassen.
 • 14-12-2009
  god og brugbar ........

Materialer relateret til SRP om antisocial adfærd og "A Kiss before Dying" i Engelsk og Psykologi.