Evolutionspsykologi

I dette kompendie kan du læse om evolutionspsykologi. Evolutionspsykologien er en gren af psykologien, som prøver at forklare psykologiske fænomener og mekanismer ud fra et evolutionært perspektiv

Du kan møde evolutionspsykologi som et selvstændigt tema i undervisningen, men du kan også komme til at arbejde med evolutionspsykologiske forklaringer i relation til nogle af de store områder i kernestoffet, som fx udviklingspsykologi eller socialpsykologi

NB: Man kan i princippet lægge en evolutionspsykologisk vinkel på næsten ethvert emne inden for Psykologi. Det handler egentlig bare om, at man skal kunne forklare, hvorfor bestemte psykologiske fænomener har været gavnlige ift. at overleve eller formere sig. I dette kompendie har vi blot udvalgt et par eksempler blandt de emner, som man oftest møder i sammenhæng med evolutionspsykologi i undervisningen. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet.

Evolutionspsykologiens forklaringsmodel

Grundtanken i evolutionspsykologien er, at siden menneskets nuværende hjerne er et produkt af evolution, så kan mange af menneskets psykologiske mekanismer også forklares som resultater af evolution. 

Et simpelt eksempel kunne være, at mange mennesker i dag har en grad af frygt for edderkopper og slanger. Ud fra et evolutionspsykologisk perspektiv kunne man forklare denne udbredte frygt ved at sige, at der findes nogle arter af edderkopper og slanger, som kan være livsfarlige for mennesker. Mennesker med en frygt for edderkopper og slanger har derfor evolutionshistorisk set haft større chancer for at overleve og give deres gener videre. Dette kunne være en evolutionspsykologisk forklaring på, at vi også i moderne tid har samme frygt, selvom mange af os ikke længere lever i områder, hvor edderkopper og slanger er reelle trusler for mennesker. 

Evolutionspsykologien kan derudover også bruges til at undersøge, om der er nogle af vores evolutionært betingede psykologiske træk, som faktisk er til ulempe for os i det moderne menneskeliv, selvom trækkene var til gavn for os i jæger-samler-samfundene for titusindvis af år siden. Menneskets evolution foregår nemlig så langsomt, at der stort set ingen forskel er på vores hjerners biologi nu ift. for 10.000 år siden, selvom vores levevilkår har ændret sig i ekstrem grad siden da. Fx kunne man måske overveje, om psykiske mekanismer relateret til vold og aggression var gavnlige for vores overlevelse for 10.000 år siden, selvom de oftest er til skade for os i det moderne samfund.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Evolutionspsykologi

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.