Industrialiseringen i Danmark i 1800-tallet

 • STX 2.g
 • Historie A
 • 12
 • 13
 • 2951
 • PDF

Industrialiseringen i Danmark i 1800-tallet

Historieopgave om industrialiseringen i Danmark i 1800-tallet skrevet i 2.g

Opgaven indeholder en redegørelse, analyse og fortolkning af den danske industrialisering.

Disposition
Jeg vil i min opgave redegøre for, hvad industrialiseringen i Danmark var, og analysere hvorfor og hvordan den opstod ved hjælp af kilder, som der findes mange af fra den tid bl.a. i form tabeller, som er meget relevante til at beskrive, hvordan udviklingen af f.eks. industrien og økonomien har været.

Til slut vil jeg vurdere, hvilke betydninger industrialiseringen fik for Danmark, hvor jeg vil lægge mest fokus på den politiske og økonomiske situation og den nye samfundsklasse, der ”opstod” på baggrund af det – nemlig arbejderklassen.

Indhold

Indledning
Industrialiseringen i Danmark
Handel, infrastruktur og økonomi
Effektivisering /urbanisering
Udvandring til Amerika
Vigtige politiske begivenheder
Arbejderklassens vilkår
Fremgang
Konklusion
Litteraturliste
Bilag

Uddrag

Indledning:

Jeg har i denne opgave beskæftiget mig med industrialiseringen i Danmark, som så småt startede i ca. 1840´erne, da det har haft stor betydning for det Danmark, vi har i dag både med hensyn til velfærd, ligestilling af samfundsklasser, politik o.l., som jeg kommer nærmere ind på i denne opgave .
Jeg vil i min opgave redegøre for, hvad industrialiseringen i Danmark var, og analysere hvorfor og hvordan den opstod ved hjælp af kilder, som der findes mange af fra den tid bl.a. i form tabeller, som er meget relevante til at beskrive, hvordan udviklingen af f.eks. industrien og økonomien har været. Til slut vil jeg vurdere, hvilke betydninger industrialiseringen fik for Danmark, hvor jeg vil lægge mest fokus på den politiske og økonomiske situation og den nye samfundsklasse, der ”opstod” på baggrund af det – nemlig arbejderklassen.

Industrialiseringen i Danmark:

Igennem 1800-tallet, og især i den første halvdel, havde det ikke gået så godt for Danmark økonomisk med bl.a. en statsbankerot i 1813 . For at Danmark skulle kunne klare sig, var der dog brug for, at tilliden til pengevæsenet blev genetableret, og det skete lige så stille efter 1840´erne, hvor der blev anlagt en masse lånekasser, sparekasser og kreditforeninger, som gjorde det muligt for erhvervsdrivende at låne kapital til deres ... Køb adgang for at læse mere

Industrialiseringen i Danmark i 1800-tallet

[20]
Bedømmelser
 • 07-04-2011
  Kanon god og uddybende opgave med mange gode kilder og bilag. Alle meget relevante i forbindelse med industrialiseringen. + + + Herfra.
 • 30-05-2011
  personligt har jeg kunnet bruge den til god inspiration
 • 21-01-2015
  Givet af HHX-elev på 3. år
  God DHO om industrialiseringen i Danmark
 • 25-12-2014
  Givet af 1.g'er på STX
  Gav mig en god inspiration til min egen DHO