Case om aggression og sociologi i fodbold

  • STX 2.g
  • Idræt C
  • 10
  • 8
  • 2532
  • PDF

Rapport: Case om aggression og sociologi i fodbold

Dette er min case om en oplevelse jeg havde, da jeg var på en fodboldtur til england. Den handler bl.a. om aggresson og sociologi i fodbold.

Indhold

Case
Min reaktion
Cheikhs reaktion

Aggression
Frustrations - aggressionsterien:
Positiv afværgerreaktion
Rationalisering
Kompensation
Projektion
Instinktbetinget aggressiv adfærd:
Indlæringsteorien

Ledelse
Autoritær ledelse:
Laissez-faire ledelse:
Demokratisk ledelse:

Socialisation, Roller og Normer:
Primær socialisation:
Sekundær socialisation:
Socialisation til Idræt:
Socialisation i idræt:

Uddrag

Sommeren 2002 var nogle kammerater og jeg til et stævne i England. Vi skulle møde hold fra hele nationen og et par andre hold fra Tyskland, Italien og Ukraine. Vores koncentration og vores motivation var helt i top, da vi på kampprogrammet havde læst, at Arsenal (tophold fra England), Bayern München (tophold fra Tyskland), Liverpool (tophold fra England) og adskillelige andre rigtig gode hold skulle være med i turneringen. Vi var derfor dybt seriøse med tingene og havde den rette indstilling til, hvad der skulle forgå på banen og udenfor. Vi skulle møde 3 rigtig gode hold og et hold fra Ukraine, som vi aldrig havde hørt om. Vores trænere sagde til os, at vi ikke skulle undervurdere dette hold, da det højst sandsynligt var et godt hold. Vi tænkte derefter, at det nok var rigtig, da alle hold i turneringen havde et ry om, at de havde en rigtig stærk ungdomsafdeling.
Jeg boede på værelse med Cheikh (min bedste ven), som alle vidste havde et stort temperament og en viljestyrke som ingen anden på holdet.
Da vi næste dag skulle møde holdet fra Ukraine, viste det sig, at vi efter 6 minutter var foran 2-0 og havde udspillet og ydmyget det andet hold fuldstændig. Vi begyndte derfor at spille uprofessionelt og ukoncentreret. Spillemæssigt hang vores pasningsspil slet ikke sammen og vi havde store problemer med at holde koncentrationen. Der var ingen tvivl blandt alle dem som overvågede kampen, at vi helt klart var det bedste hold på banen, men blot ikke spillede optimalt.
Efter 60 min. førte holdet fra Ukraine 2-3, og det var tydeligt at se frustrationen i øjnene og spillemåden på de fleste spillere på holdet.
Min reaktion kom ud på den måde, at jeg begyndte at skælde de andre på holdet ud og gav dem skylden (Projektion – beskrives senere). Men min ven Cheikh reagerede anderledes pga. frustrationer.

---

1) Aggression:

Frustrations - aggressionsterien:
Teorien siger, at aggression stammer fra frustration – et ikke tilfredsstillet behov. Og, at en frustrationssituation kan resultere i forskellige reaktionsmønstre:

Positiv afværgerreaktion betyder, at man vælger en anden måde eller vej, som er mere hensigtsmæssig, at nå ens mål på. Ændrer situationen konstruktivt. F. eks, at man ændrer taktik, spillemåde eller skifter nye spillere ind.

Rationalisering betyder, at man omvurderer sine behov. Altså, hvor et nederlag pludselig er acceptabelt. F.eks., fordi man vurderer, at kampen er ligegyldig eller, fordi... Køb adgang for at læse mere

Case om aggression og sociologi i fodbold

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.