SSO om Solvej Balles "Ifølge loven"

  • HF 2. år
  • SSO (Dansk A)
  • 9
  • 22
  • 8001
  • PDF

SSO om Solvej Balles "Ifølge loven"

Større skriftlig opgave skrevet i Dansk om "Ifølge loven", fire beretninger om mennesket af Solvej Balle. Opgavens udgangspunkt er, hvordan forfatteren behandler temaet "Hvad gør et menneske til menneske?".

Indhold

Indledning 1
Analyse af §1 1
Kort referat af § 1 1
Analyse af Nicholas S. og hans projekt 2
Beretningens sprogbrug 4
Analyse af §3 5
Kort referat af § 3 5
Analyse af projektet / René G. 6
Beretningens sprogbrug 7
Kort analyse af §4 og §2 8
Referat og analyse af §4 8
Referat og analyse af §2: 9
Sammenfatning 10
Perspektivering 12
Litteraturliste 14
Primær litteratur 14
Sekundær litteratur 14
Bilag 15
Bilag 1 15
Bilag 2 17
Bilag 3 18
Bilag 4 18
Bilag 5 20

Uddrag

Indledning:
Bogen ”Ifølge Loven , fire beretninger om mennesket” er skrevet af Solvej Balle og blev udgivet i 1993. ”Ifølge Loven” er Solvej Balles tredje værk, idet hun tidligere har udgivet romanen Lyrefugl ( i 1986) og kortprosasamlingen ”&” ( i 1990), som i 1998 blev efterfulgt af ”Eller”.
I denne opgave vil jeg undersøge, hvordan Solvej Balle behandler temaet: ”Hvad gør et menneske til et menneske”. Desuden vil jeg i forlængelse heraf belyse beretningernes sprogbrug. Endelig vil jeg perspektivere bogen i relation til den tid, den er skrevet i og i relation til Solvej Balles kortprosasamling ”Eller”.
Jeg har valgt, at strukturere min opgave således, at jeg især lægger vægt på at analysere beretning §1 og §3. Desuden behandler jeg kort §2 og §4 med henblik på en sammenfatning og perspektivering af bogens tema og sprogbrug.

Analyse af §1
Kort referat af § 1
Hovedpersonen i den første beretning af Solvej Balles ”Ifølge Loven” er Nicholas S.
Nicholas S. er biokemiker. Han forsøger at finde et signalstof i menneskets hjernebark, som han mener er det stof, der gør, at mennesket kan gå oprejst. Efter at han i flyveren på vej hjem fra et symposium har set verden i et større perspektiv, får han ideen til, hvordan han skal bevise signalstoffets eksistens. En dag får han et opkald fra retsmedicinsk institut i Ville de Québec, Canada, om at liget af en ung kvinde netop er kommet ind, og at denne kvinde har testamenteret sin krop til videnskaben. Dette er hans chance. Han transporterer ligets hjerne med tilbage til sit laboratorium, og med en speciel teknik skærer han den ud i tynde skiver og placerer skiverne mellem to glas. Der fremkommer en karakteristisk grøn farve. Dette stof i hjernen er grunden til ”menneskets oprejste færden”.
Efter at have gjort sit livs videnskabelige opdagelse begiver Nicholas S. sig hjemad til sin veninde. En indre uro overrasker ham. Han havde ellers forestillet sig en følelse som en vandring henover et snedækket landskab, en rolig hvid flade, hvor tingene mistede deres gamle konturer og faldt til rette i et nyt og ensartet landskab... Køb adgang for at læse mere

SSO om Solvej Balles "Ifølge loven"

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.