SRP om Heroin i Afghanistan i Biologi A og Historie A

 • STX 3.g
 • SRP (Historie A, Biologi A)
 • 12
 • 27
 • 8677
 • PDF

SRP om Heroin i Afghanistan i Biologi A og Historie A

SRP om heroin i Afghanistan, som er skrevet i Biologi A og Historie A.

For den historiske del af opgaven kigger jeg på heroins historie, hvordan raffineringingen af råopium til heroin udføres, samt giver et kig på Terrororganisationen Talebans ideologier samt historie fra deres opstandelse til i dag. Herudover gennemgår jeg den vestlige verdens engagement i Afghanistan siden 9-11 samt en diskussion om der findes andre mulige afgrøder for de afghanske bønder end opiumsvalmuen.

Den biologiske del af opgaven arbejder med nervesystemets opbygning, neuronernes opbygning og funktion, de opioide receptorer, synapser, rusmidlers tur gennem kroppen samt hvad der sker ved indtagelse af heroin.

Elevens kommentar

Har ikke fået nogen kommentarer på opgaven andet end "God opgave - 12". Så kender ikke til mulige fejl i opgaven.

Studienets kommentar

Bemærk: Da dette SRP er skrevet, da SRP stadig var en ny opgavetype, er der ikke analyseret kilder i historie. Det forventer man i SRP'er idag. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

English Abstract 2
Indledning 4
Heroins Historie 5
Raffinering af råopium til heroin 6
Talebans ideologi 11
Den vestlige verdens engagement i Afghanistan 12
Kan NATO vinde krigen i Afghanistan? 14
Andre afgrøder end opiumsvalmuen? 15
Nervesystemets opbygning 16
Neuronernes opbygning og funktion 17
De opioide receptorer 18
Synapse 19
Rusmidlers tur gennem kroppen 19
Heroin i kroppen 21
Konklusion 23
Litteraturliste 25

Uddrag

Indledning
Denne opgave er skrevet for at se på sammenhængen mellem opiadet heroin og Afghanistan med kraftigt fokus på den muslimske oprørsgruppe Taleban og dens involvering i produktion og distribution af heroin. For at fordybe mig har valgt at redegøre for heroinens historie samt hvordan det raffineres fra opiumsvalmuen. Heroin angriber kroppens nervesystem hvorfor opgaven indeholder en redegørelse og analyse af det menneskelige nervesystem, samt hvad der sker ved indtagelse af heroin både fysisk og psykisk, og en definition af en persons reaktion ved indtagelse.
Afghanistan har i mange år været verdens storproducent samt hovedeksportør af heroin. En forretning der nu styres af Taleban. Derfor indeholder opgaven en redegørelse for Talebans ideologi, økonomiske grundlag samt fremmarch i Afghanistan efter den sovjetiske besættelse. Taleban blev i 2001 fordrevet fra magten i Afghanistan af NATO-styrker og rapporten indeholder således en beskrivelse og forklaring af FN og NATOs engagement i Afghanistan efter terrorangrebet i USA den 11. september 2001, samt en vurdering af NATO-styrkernes chance for at vinde krigen.
Opiumsvalmuen der raffineres til heroin, dyrkes ikke af Taleban eller store virksomheder, men af den almindelige afghanske bonde. I opgaven indgår derfor en diskussion om hvilke muligheder der eksisterer, for at få bønderne til at dyrke andre afgrøder som hvede nødder, som både bønderne og resten af verden vil få gavn af.

Heroins Historie
Heroin som vi kender det i dag, er et af de mest udbredte narkotiske stoffer i verden. Heroin er med i en stofgruppe kaldet opiater, som er stoffer baseret på saften fra opiumvalmuen. I valmuens frøkapsel findes et særlig klæbrigt og flydende stof kaldet opium (på græsk ”plantesaft”) eller råopium.
Opium har i århundreder været brugt som både rusmiddel og medicin. Brugen af opium er sporet hele 6,000 år tilbage til sumererne , der omtalte opiumsvalmuen som ”glædesplanten”. Ydermere bekræfter oldtidens gamle Egyptiske og Babylonske skrifter fra år 300 f. Kr. at opium her blev brugt i den medicinske verden som behandlingspræparat mod blandt andet diarré, søvnløshed og store smerter. Dengang indtog man dog opium på en helt anderledes måde end i dag, nemlig ved enten at spise blomsten eller at lave te af den.
Mellem det 7. og 8. århundrede bliver opium via arabiske handelsmænd indført i Kina som medicinske præparater. Opium bliver mere og mere udbredt som rusmiddel, efter at man har opdaget, at man opnår en stærkere virkning ved at ryge opium. Opiumspiber bliver derfor et modefænomen – jo større og flottere pibe man har, jo rigere er man. Brugen af opium som rusmiddel får efterhånden større og større konsekvenser for kineserne. Da stoffet er stærkt vanedannende - hvilket gør det svært at holde op med at nyde – falder mange kinesere af på den mht. til arbejde. De er som ”misbrugere” søvnige, lade og uinteresserede i omverdenen, og deres lyst til at arbejde og studere bliver stærkt svækket – alt sammen grundet opiummisbruget... Køb adgang for at læse mere

SRP om Heroin i Afghanistan i Biologi A og Historie A

[5]
Bedømmelser
 • 19-11-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  Fin til inspiration. Gav mig et par ekstra bøger til kildelisten + en idé om hvordan jeg skal holde den rødetråd. Hvorvidt personen har fået 12 forekommer mig tvivlsomt!
 • 30-09-2014
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god inspiration til min egen SRP
 • 22-08-2016
  den er super god og brugbar
 • 10-12-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god opgave til inspiration!

Materialer relateret til SRP om Heroin i Afghanistan i Biologi A og Historie A.